Openbare Basisschool Balans in Veenendaal-Oost is een populaire en daardoor hard groeiende openbare school. De gemeente zou daar wat ons betreft blij mee moeten zijn.

Toch lijkt deze school nu slachtoffer te worden van haar eigen succes. De gemeente vindt namelijk dat meerdere groepen leerlingen door deze groei moeten gaan uitwijken naar schoollocaties in andere wijken. Ofwel de school moet "in stukjes worden geknipt".

De directeur van Balans en de ouders van kinderen van die school die op 8 oktober inspraken riepen bij GroenLinks het gevoel op dat er nauwelijks rekening is gehouden met de belangen van de kinderen en van het openbaar onderwijs. 

De antwoorden die de wethouder gaf op onze vragen hebben dat gevoel alleen maar versterkt. 

GroenLinks is vóór goed en toegankelijk openbaar onderwijs. Het succes van Balans moeten we daarom koesteren. Opknippen is in onze ogen onwenselijk met name met het oog op:

1) de kwaliteit van het onderwijs

2) dat het mogelijk niet nodig is omdat er in het Ontmoetingshuis voldoende plaats is voor de groei van leerlingen van Balans. 

3) de ongewenste verplaatsing van leerlingen, terwijl ouders specifiek voor deze lokatie kozen (en mogelijk dus ook meerdere kinderen in meerdere groepen hebben!)

4) er in de toekomst onnodige barrières worden opgeworpen voor het specifiek kiezen voor openbaar onderwijs omdat (jonge) leerlingen moeten verhuizen tijdens hun schooltijd naar een andere lokatie.

Wordt vervolgd in de Raadsvergadering van donderdag 15 oktober!