Op 8 februari behandelde de raad de ontwikkelingsvisie voor de strook langs de Weverij aan de achterzijde van de Wilhelminastraat. Een ontwikkelingsvisie met een voorgeschiedenis van meer dan 10 jaar.

In de jaren 90 werd bewoners Wilhelminastraat meegedeeld dat er woningbouw achter hun straat zou komen. Tijdens diverse bijeenkomsten werden toen de toekomstige ontwikkelingen geschetst. Op basis van de gewekte verwachtingen, verkochten bewoners delen van hun achtertuinen. Nu is er dan eindelijk een ontwikkelingsvisie, maar die wijkt sterk af van de beelden van destijds.
De verwachting was dat er laagbouw zou komen, terwijl de plannen die nu voorliggen appartementencomplexen van 4 of 5 bouwlagen laten zien. De Wilhelminastraat dreigt daardoor helemaal ingeklemd te worden, waardoor er van het historische straatbeeld niks overblijft.

GroenLinks diende samen met ChristenUnie en gesteund door SGP en SP een amendement in waarbij wij het college opdracht gaven de bebouwing aan te passen naar 3 woonlagen.

Lokaal Veenendaal steunde ons amendement niet, maar stemde ook niet in met het collegevoorstel. De overige collegepartijen worstelden zich in allerlei bochten. De PvdA wilde de bewoners tegemoet komen met een schuine kap op de 4de of 5de woonlaag, dan hebben bewoners toch nog iets uit de toezeggingen weten te slepen moet men binnen deze ´sociale´ partij gedacht hebben. Het CDA zag - in tegenstelling tot het geluid in de commissievergadering - liever een stevige bebouwing langs de centrumring en van de VVD wisten we al dat deze voorstander was van het collegevoorstel.

Na de chaotisch verlopen hoofdelijke stemming over het collegevoorstel (zie Chaos rond besluitvorming in raad) lijken de stemmen te staken op 15-15 en haalde het collegevoorstel dus geen meerderheid. Toen dat duidelijk werd volgde er op de publieke tribune een gejuich van zowel de bewoners van de Wilhelminastraat als de aanhang van GroenLinks.

Bij stakende stemmen komt een voorstel terug in de volgende raadsvergadering. Het komt dan opnieuw in stemming. Twee raadsleden die tegen het collegevoorstel zouden stemmen maar op 8 februari niet aanwezig konden zijn, zullen er dan wel bij zijn. Dat opent dus mogelijkheden om alsnog de 5 bouwlagen te verhinderen.