Motie GroenLinks over waterberging unaniem gesteund
Op de agenda stond het Landschapsontwikkelingsplan. Een visie die het nog schaarse buitengebied van Veenendaal moet beschermen en de natuurwaarden moet versterken. In het voortraject bij het opstellen van het plan had het college hier en daar wel een steek laten vallen. Zo waren enkele binnenstedelijke gebieden op de visiekaart nota bene als buitengebied aangegeven. In reactie op vragen hierover van GroenLinks moest wethouder Sanders met het schaamrood op de kaken bekennen dat er op dat punt nogal geblunderd was.
De Middelbuurtseweg is een relatief kleine strook landelijk gebied met volgens het Landschaps Ontwikkelings Plan veel mogelijkheden. Genoemd worden ondermeer begraafplaats, volkstuinen, bijenvereniging, camping. Tegelijk moeten de doorzichten op de Heuvelrug behouden blijven. En dat zou allemaal kunnen op zo’n kleine strook?
Ondanks alles, konden we constateren dat het plan er verder best goed uitziet. Op één punt na dan. De waterproblematiek - verdroging enerzijds en overstromingsgevaar anderzijds - had weinig prioriteit. En dat terwijl de raad in september vorig jaar nog een waterplan had vastgesteld, waarbij juist uitgesproken was dat waterberging alle aandacht moest krijgen. Voor GroenLinks reden om nu een motie in te dienen om haast te maken met de waterberging in het gebied rondom de Slaperdijk en de waterproblematiek in de Griftzone en de Hellen.
In de motie, voorbereid door commissielid Irma Alberti, werd gevraagd om onderzoek en planvorming voor lokale waterberging de hoogste prioriteit te geven, zodat er direkt aan gewerkt kan gaan worden. GroenLinks had daarvoor goede argumenten:
- het Waterplan is op 21 september 2006 door de raad vastgesteld;
- hierbij is aangegeven dat het locatieonderzoek waterberging in indicatiejaar 2006 zou worden uitgevoerd én worden opgenomen in het Landschapsontwikkelingsplan;
- aan de hand van globale hydraulische analyse (Waterplan) is bepaald dat er te weinig wateroppervlak in Veenendaal aanwezig is;
- overstroming en verdroging moet worden tegengegaan en maatregelen hiervoor z.s.m. moeten worden genomen;
- de door het college voorgestelde planning betekent dat deze pas over ca. 3 jaar wordt uitgevoerd.
Deze GroenLinks-motie werd bij stemming unaniem door de raad ondersteund. Met die wijziging werd het Landschapsontwikkelingsplan door de raad aangenomen.