Wie woont waar en sinds wanneer op de Zandheuvelweg 7/7a en is dat legaal of wordt het gedoogd? Dat waren enkele vragen die langskwamen naar aanleiding van een bezwaarschrift van de bewoner van dit perceel. Op deze fraaie locatie in het Veense buitengebied wilde de bewoner graag een extra woning bouwen en meende hier historische rechten voor te hebben opgebouwd, omdat al sinds jaar-en-dag het bijgebouw 7a als woning fungeert en op het perceel daarom twee woonhuizen mogen staan.

Er waren inderdaad documenten die de bewoning van 7a bevestigden, zoals verzekeringspapieren en belastingaanslagen. Toch ging de gemeenteraad, GroenLinks incluis, niet mee in deze redenering. Niet, omdat het Veens buitengebied hiermee verder volgebouwd zou worden, maar omdat de bewoners zelf jaren geleden al een bouwvergunning voor 7a hadden aangevraagd met als opgegeven bestemming ‘schuur’. Dat men vervolgens hierin is gaan wonen en diverse instanties vervolgens 7a op hun correspondentie zijn gaan zetten, rechtvaardigt nog niet dat een schuur eigenmachtig tot woonhuis is omgetoverd.

Normaliter is het onderwerp ‘vrijstellingsprocedures’ een hamerstuk in de raad, maar als burgers voorgenomen besluiten aanvechten, kun je daar niet lichtvoetig mee omgaan. Burgerrechten zijn belangrijk. Daarom heeft ook GroenLinks hier uitgebreid bij stilgestaan, maar vervolgens – weloverwogen – toch het bewonersverzoek afgewezen.