Op 8 februari schrijft de Veenendaalse gemeenteraad geschiedenis, want nog nooit is er zoveel te doen geweest over een besluit. Een dossier met lading, verdeeldheid tussen en misschien ook binnen de partijen, dus... hoofdelijke stemming.

Kees Lochtenberg (raadslid van de VVD) verliet tijdens de hoofdelijke stemming de raadszaal en pleegde in de foyer rustig een telefoontje. Toen zijn naam opgeroepen werd om te stemmen, bleef het stil. Geen Kees... Bij terugkeer in de raadszaal mocht de heer Lochtenberg van de burgemeester alsnog zijn stem uitbrengen, maar dat schoot sommige raadsleden in het verkeerde keelgat. Dat kon niet zomaar, het was strijdig met het reglement van orde van de raad. De burgemeester besloot als de voorzitter dan maar dat de stemmen staakten op 15-15 en dat het onderwerp in de volgende vergadering opnieuw zou worden geagendeerd.

Daarna barste een juridische ´gevecht´ los. Die ene VVD-stem is namelijk hard nodig om het collegevoorstel er doorheen te krijgen. Grote kans dat bij stemming in de volgende raadsvergadering op 15 maart het collegevoorstel geen meerderheid haalt omdat enkele tegenstemmers afwezig waren en volgende keer wel hun stem zullen uitbrengen..

GroenLinks heeft niet stilgezeten en heeft juridisch advies ingewonnen bij de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) En wat blijkt? Als de naam van het raadslid door de voorzitter is opgelezen terwijl hij buiten de zaal was en dus op dat moment niet zijn stem kon uitbrengen, is het niet juist dat hij dan achteraf nog een (tweede) kans heeft gekregen. Je krijgt maar 1 kans, als er gestemd wordt dien je als raadslid aanwezig te zijn in de raadszaal.
Daarnaast vroeg GroenLinks advies aan staatsrechtgeleerde Prof. Mr. Drs. Dolle en deze deelde de mening van de VNG. Opnieuw stemmen dus op 15 maart !

Burgemeester Ties Elzenga liet zich inmiddels echter ook adviseren door de VNG en een staatsrechtgeleerde en hij komt nu tot precies het tegenovergestelde. De eerste stemming (16-15) was wel geldig en dus is het collegevoorstel aangenomen.
Op dit moment bepaalt de raad hoe met bovengenoemde tegenstrijdige adviezen wordt omgegaan.

N.B. In alle hectiek zou je bijna vergeten waar het eigenlijk om gaat, om de inhoud: de ontwikkelingen aan de Weverij achter de Wilhelminastraat. Lees hierover Wilhelminastraat tussen hoop en vrees.