Dishman is een veelbesproken chemiebedrijf in het centrum van Veenendaal. Op woensdag 28 september bracht GroenLinks Veenendaal een bezoek aan dit bedrijf. Jeroen de Jong, verantwoordelijk voor milieu, veiligheid en kwaliteit bij Dishman gaf een kijkje achter de schermen en vertelde over de duurzame ambities van het bedrijf, wat al bereikt is en wat nog zou moeten veranderen.

GroenLinks bepleit groene chemie

​Dishman is - anders dan de naam doet vermoeden - een echt Veens bedrijf.  Het bedrijf begon zeventig jaar geleden, in 1946, als onderdeel van de Veenendaalse wolproducent Scheepjeswol. Later ging de fabriek over in Philips Duphar, waardoor de arbeidsvoorwaarden van de arbeiders sterk verbeterden en nog later werd het overgenomen door Solvay Pharmaceuticals. In het begin van dit millennium was heel onzeker of het bedrijf zou overleven in het centrum van Veenendaal, maar sinds de overname in 2007 door Indiase chemiereus Dishman floreert het bedrijf weer en telt 68 arbeidsplaatsen. Centraal in het productieproces staat de verwerking van schapenwolvet, wat tegenwoordig niet meer uit de streek komt, maar wordt geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. Eén schaap levert 3,5 kilogram wol per jaar. Dit bevat 350 gram wolvet, waar weer 7,7 gram Vitamine D uit gewonnen kan worden. Dishman is actief op het gebied van marketing, verkoop en productie van o.a. Vitamine D, Cholestorol en Lanoline-gerelateerde producten voor de farmaceutische, cosmetische, voeding- en diervoedselindustrie, garnalenteelt en industriële toepassingen.

​GroenLinks is kritisch over het gebruik van stoffen als zwavelzuur, aceton en heptaan. Stoffen die we liever niet  inademen en niet in ons milieu willen hebben. Dishman heeft deze stoffen tot op heden nodig voor haar productieproces. Door zeer stringente veiligheidsprotocollen en ISO-certificering op het gebied van milieu en kwaliteit zijn veiligheidswaarborgen ingebouwd. Desalniettemin heeft Dishman-manager Jeroen de Jong, verantwoordelijk voor o.a. milieu en veiligheid, een ambitie om toe te werken naar productieprocessen zonder schadelijke oplosmiddelen. Het bedrijf heeft duurzame bedrijfsvoering hoog in het vaandel staan en spreekt ook leveranciers en afnemers hierop aan.   Ook in de energie- en waterhuishouding van het bedrijf kunnen nog stappen worden gezet. Er wordt een immense hoeveelheid koelwater opgepompt, wat schoon weer in het riool verdwijnt. Zonde voor kwalitatief hoogstaand water. Mogelijk kan bij de werkzaamheden langs de Prins Bernardlaan de afvoer gekoppeld worden aan een nieuwe ''regenwaterleiding'.  Kees Oskam (fractievoorzitter GroenLinks), Irma van den Brink, Henk Roor en Ingrid Niemans (schaduwfractie GroenLinks), Jurgen Hillaert (bestuurslid GroenLinks) en Ida Marsman (lid GroenLinks) stelden de transparante houding van Dishman naar haar omgeving zeer op prijs. Zo lang mensen cosmeticaproducten bllijven kopen met Lanoline zal dit geproduceerd blijven worden. Ditzelfde geldt als efficiënte productie van diervoeding een economisch uitgangspunt blijft. Echter, ook voor de bestrijding van kanker of lever- en nieraandoeningen zijn producten, zoals Dishman die vervaardigt noodzakelijk. Dishman doet dit met een aantal duurzame uitgangspunten en hoewel GroenLinks Veenendaal niet gelukkig is met de situering van een chemisch bedrijf in het centrum van de stad is de wijze waarop Dishman samenwerkt met en voor haar omgeving geruststellend.