Een meerderheid van de Nederlandse jeugd beweegt te weinig blijkt al jaren uit onderzoek. Het onderwijs is de enige plek waar ALLE kinderen worden bereikt.

In 2009 heeft GroenLinks tijdens de behandeling van de kadernota een motie ingediend om meer vakdocenten lichamelijke opvoeding op het basisonderwijs te laten verzorgen. Deze aangenomen motie heeft mede geleid tot het invoeren van de combinatiefunctionaris in Veenendaal welke een impuls zou geven aan de kwaliteit en een continuïteit biedt aan het aantal gymuren per week op de Veenendaalse basisscholen.

Afgelopen week werd duidelijk dat het streefaantal van drie gymlessen per week op veel basisscholen nauwelijks gehaald wordt. Op de meeste basisscholen krijgen kinderen twee gymlessen per week, 20% van de scholen komt niet verder als 1 uur per week.

(1) Wat is het aantal uren bewegingsonderwijs welke op de Veenendaalse basisscholen gegeven worden?

(2) Worden de combinatiefunctionarissen ingezet op basisscholen om een impuls te geven en continuïteit te bieden aan het bewegingsonderwijs?

(3) Op welke basisscholen zijn de combinatiefunctionarissen actief?

(4) Gedurende hoeveel uur zijn de combinatiefunctionarissen wekelijks op basisscholen actief?

Namens de fractie van GroenLinks

Irma van den Brink



Antwoord College:

(1) Uit de nulmeting bewegingsonderwijs binnen de basisscholen van het Mulier insituut, gehouden in 2014, blijkt dat op 20% van de basischolen in Nederland slechts 1 lesuur bewegingsonderwijs wordt gegeven. Dat wil zeggen dat 80% wel aan de norm voldoet.

De basisscholen in onze gemeente doen jaarlijks een opgave van het aantla uren dat zij ten beg=hoeve van het bewegingsonderwijs gebruik willen maken van de gemeentelijke sportaccomodaties. Hieruit blijkt dat verreweg de meeste scholen 2 lesuren per groep per week inroosteren. Een enekele school beperkt zich tot 1 lesuur per groep per week. De situatie in Veenendaal is dus vergelijkbaar met het landelijk beeld. overigens is het de verantwoordelijkheid van de scholen zelf hoeveel lesuren aan bewegingsonderwijs worden besteed.

(2) Ja.De combinatiefunctionarissen op de Veenendaalse basisscholen zijn gekwalificeerde docenten lichamelijk opvoeding (ALO). Deze functionarissen worden voor een periode van twee schooljaren ingezet om, naast het geven van kwalitatief goede lessen bewegingsonderwijs, een bewegingsmethode te implementeren voor alle groepen en groepsleerkrachten. Daarnaast begeleiden de combinatiefunctionarissen leerkrachten die de applicatie volgen voor bewegingsonderwijs op de basisschool. Op deze wijze wordt de continuiteit en de kwaliteit van de lessen bewegingsonderwijs, na de periode van de combinatiefunctionaris op school, geborgd.

(3) De combinatiefunctionarissen waren/zijn actief op:

* Engelenburgschool en Montessorischool (2011-2013);

* Juliana van Stolbergschool en de Vuurvlinder West en Noord (2013-2015);

* Rehobothschool en de Prinses Beatrixschool (2013-2015).

De buurtsportcoach is in het schooljaar 2014-2015 als combinatiefunctionaris op de scholen actief met de progrtamma's "school en Sport" (groepen 5 tot en met 8), "Beweegkriebles" (groepen 1 en 2) en "Lekker Fit" (groepen 1 tot en met 8) op de Mozaiek de Bongerd en de Engelenburgschool.

(4) De 2 fte combinatiefunctionarissen op de basisschool zijn beiden 38 uur per week actief. De buurtsportcoach is gemiddeld 16 uur per week actied binnen de lessen bewegingsonderwijs.

 

*