In de raadsvergadering van 25 oktober is een motie van GroenLinks om voortaan beter bij te houden wat de behaalde resultaten zijn van de re-integratietrajecten, met algemene stemmen aangenomen. Een amendement om een onderzoek in te stellen naar de besteding van het participatiebudget, waar re-integratie een groot deel van uit maakt, haalde het dankzij de op het laatste moment ingetrokken steun van de VVD, niet.
In de afgelopen maanden heeft de fractie van GroenLinks regelmatig om opheldering gevraagd over de uitgaven uit het participatiebudget. Uit dit budget worden zaken als de re-integratie van mensen in de bijstand, inburgering en scholing betaald. De verantwoording wat betreft uitgaven, vooral in het re-integratie gedeelte schoot tekort. Ook bereikten ons verhalen over ondoelmatige inzet van integratietrajecten. Of in normaal Nederlands, we hoorden geruchten dat mensen drie keer naar dezelfde training werden gestuurd.
Daarnaast zijn er drie dingen voorgevallen in het afgelopen jaar. Vlak voor de zomer wist wethouder Van Soest de raad te melden dat er geen registratie is op bestandsniveau. Van iedereen die voor re-integratie in aanmerking kwam werd wel bijgehouden welke trajecten (zoals een sollicitatiecursus of een gesubsidieerde baan bij een bedrijf of instelling) waren doorlopen, maar niet hoeveel van ieder traject werd aangeboden en welk re-integratiebedrijf dat uitvoerde. Zo kon de gemeente niet controleren of de re-integratiebedrijven kwaliteit leverden. Een nogal vreemde en kostbare vergissing.
Vervolgens meldde dezelfde wethouder dat het daarvoor bedoelde budget al in augustus was opgesoupeerd. De wethouder besloot dat er geen nieuwe trajecten zouden worden aangeboden voor de laatste maanden van dit jaar.
Daardoor gealarmeerd heeft de fractie van GroenLinks nogmaals gevraagd om een overzicht van de uitgaven uit het participatiebudget. Dat overzicht en de bijbehorende memo kregen wij de dinsdag voor de raadsvergadering. Die cijfers konden onze zorgen niet wegnemen. Ook een extra toelichting van enkele ambtenaren hielp niet. GroenLinks was en is er niet van overtuigd dat dit budget volledig in control is. Aan het eind van je geld een stuk jaar overhouden is zelden een teken van goed financieel beheer.
De zorgen zijn vooral groot omdat het participatiebudget bedoeld is om mensen, die in een positie zitten waar ze moeilijk uitkomen, vooruit te helpen. Mensen die niet aan het werk komen of die hun weg moeten vinden in een nieuw land, komen niet vanzelf vooruit. Juist dit budget is bedoeld om te voorkomen dat mensen tot in het zevende geslacht in dezelfde slechte situatie blijven hangen.
Naar de mening van GroenLinks moeten er twee dingen gebeuren:
Er moet een goede monitoring komen van de re-integratietrajecten. Bedrijven die re-integratietrajecten aanbieden moeten kunnen worden afgerekend op hun resultaten. De motie die wij indienden om dat voor elkaar te krijgen is unaniem aangenomen.
Daarnaast moet worden onderzocht hoe het kan dat een altijd ruim gevuld budget onder de neus van het college leeg kan lopen. GroenLinks stelde voor om de Rekenkamercommissie te vragen om een onderzoek in te stellen. In eerste instantie zegde de VVD in de vergadering toe om dat voorstel te steunen. Toen het op stemmen aankwam trokken zij hun steun schielijk in.