In het jaar 2000 was Veenendaal de 1e gemeente die door de Fietsersbond werd uitgekozen tot fietsstad van het jaar. Dat was niet zo verwonderlijk want met wethouder Arie de Graaf (CU) had het college van b en w in die jaren een fervent fietser in haar gelederen. Die titel fietsstad van het jaar was eigenlijk de eerste echte ereprijs die Veenendaal in de wacht sleepte. Enkele jaren daarvoor werd onze gemeente uitverkoren tot “groenste gemeente van Nederland” door de organisatie Entente Florale maar dat stelde allemaal niet zoveel voor in die jaren. Het was vooral een kwestie van handig met plantenbakken slepen en zorgen dat die op het juiste moment in het zicht van de juryleden stonden. Onze oud burgmeester Jaap Spros (1998 -2003) is overigens al jaren nauw betrokken bij die organisatie Entente Florale. Al sinds de oprichting in 1998 is hij voorzitter van de Nederlandse tak. Sinds 3 jaar is hij ook voorzitter van de Europese Entente Florale. En wat gebeurde er na het jaar 2000?

Veenendaal heeft de titel Fietsstad nooit meer behaald. Andere gemeenten timmerden op het gebied van fietsvoorzieningen flink aan de weg terwijl in Veenendaal de afgelopen 10 jaar sprake is geweest van een stilstand. Vooral op het gebied van bewaakte fietsenstallingen zijn we erg achtergebleven. Er was geen sprake van een duidelijk beleid. Op papier waren er wel plekken waar bewaking zou moeten zijn maar in de praktijk was dat nauwelijks het geval. Met als gevolg dat mensen met een dure fiets het centrum gingen mijden. Nu is er deze zomer een bewaakte stalling geopend in een vleugel van het gemeentehuis. Een te kleine stalling in de ogen van GL. We hebben indertijd gepleit voor 300 plekken maar uiteindelijk heeft het vorige college dat in de persoon van toenmalig wethouder Sanders teruggebracht tot 200 plekken.

En wat zien we nu na de reconstructie van het centrum. Mooie bestrating en een duidelijke opwaardering. Ook de Markt is deze keer echt aangepakt en ziet er fraai uit. Maar wat missen we? Diegene die de afgelopen weken op een drukke dag het centrum bezocht viel het snel op. Nauwelijks fietsenrekken in de Hoofdstraat met als gevolg dat er overal fietsen staan. Dat de Hoofdstraat voor fietsers open is gebleven was ook de wens van GroenLinks. Mensen die op een milieuvriendelijke manier boodschappen doen moet je niet einden laten lopen. Maar dat betekent wel dat je dan voldoende rekken verspreid over de Hoofdstraat moet hebben zodat fietsen geconcentreerd worden gestald.  Dat is dus nu niet het geval.