Bij de evaluatie van de Welstandsnota begin dit jaar deed GroenLinks een oproep om onze inwoners en bedrijven actief bij welstand te betrekken. Wethouder Hollander (VVD) deed toen een toezegging om die "groep" intensief te betrekken niet alleen bij een volgende evaluatie, maar ook bij de totstandkoming van de nieuwe Welstandsnota. Nu die nieuwe Welstandsnota volgende maand door de gemeenteraad wordt vastgesteld, wilde GroenLinks van b&w weten wat er het afgelopen half jaar van dit “intensief betrekken van onze inwoners” terecht is gekomen.

Magere Burgerparticipatie

Er is door de gemeenteraad een Dialoogavond georganiseerd, met als thema “Welstandsvrij bouwen”. Daaraan hebben slechts 2 inwoners deelgenomen en dit blijkt volgens de wethouder ook meteen de enige actie te zijn geweest om de inwoners en bedrijven ‘intensief‘ te betrekken bij Welstand. GroenLinks vindt alleen het luisteren op zo’n avond naar de wensen van inwoners/bedrijven een wel erg magere vorm van burgerparticipatie, zeker gezien de opkomst. Een (telefonische) enquête of interviews met inwoners en bedrijven had ongetwijfeld tot meer input geleid.

Stokpaardje van b en w: de welstandtoets loslaten

Welstandsvrij bouwen, dat is het stokpaardje van dit college van b&w. GL vindt het b en w-voorstel om een deel van de nieuwbouwwijk Veenendaal Oost (de Veenderij) aan te wijzen als gebied waar geen welstandsregels gelden, onverstandig. Zeker in deze tijd waarin de huizenmarkt in een dip zit. Wat is er nu belangrijker, de pilot welstandsvrij bouwen doorzetten of je bouwgrond verkopen? Ook het Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal Oost gaf vorige maand aan geen voorstander te zijn van welstandsvrij bouwen in de Veenderij, omdat zij verwachten dat het loslaten van de welstandstoets leidt tot het lastiger verkopen van woningen. GroenLinks stemt dan ook niet in met welstandsvrij bouwen in de Veenderij. Ten opzichte van het welstandluw bouwen in de Veenderij neemt GroenLinks nu nog geen standpunt in omdat de omvang van het gebied nog niet bekend is en de manier waarop welstandsluw straks wordt ingevuld ook nog niet duidelijk is. Voordat GroenLinks instemt met welstandsluw bouwen willen wij wel weten welke criteria er gehanteerd worden, logisch toch?

Geen moeite heeft GL met het loslaten van een welstandstoets in het middengebied van bedrijventerrein Nijverkamp. GroenLinks vindt het wel belangrijk om hierbij te kijken naar de openbare ruimte, zodat het aantrekkelijk blijft voor bedrijven om zich hier te vestigen. Wij denken hierbij aan een Groenplan of een Beeldkwaliteitplan voor de openbare ruimte voor dit gebied, of duidelijke criteria opnemen in bestemmingsplannen.

Deze commissieronde werd gedomineerd door het ontbreken van stukken om een zinnig besluit te kunnen nemen over de voorstellen van het college. Zo ontbrak het advies van de Welstandscommissie om de welstandstoets los te laten. En ook de beeldkwaliteitplannen van de Melmseweg, Salamander en A12! Het is dus nog maar de vraag of de Welstandsnota tijdens de komende raadsvergadering kan worden behandeld.

Door alle ‘bijzaken’ zou je bijna vergeten waar het om ging de Welstandnota zelf. GroenLinks vindt dat deze nota er inhoudelijk prima en gedetailleerd uitziet.