Het kabinet zal een alternatief moeten vinden voor de plannen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Het verzet onder Gemeenten tegen de Wet werken naar vermogen, en daarmee het bestuursakkoord tussen gemeenten, rijk en provincies, groeit. Uit een onderzoek van GroenLinks onder de 54 grote gemeenten blijkt dat ruim de helft van deze gemeenten ernaar neigt of er al zeker is op 8 juni tijdens het VNG-congres tegen het bestuursakkoord te stemmen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver en veel GroenLinks-fracties in gemeenten riepen eerder al op tot deze tegenstem.

  Klaver: “We moeten mensen aan het werk helpen, in plaats van ze een uitkering in te bezuinigen. Het kabinet bezuinigt op zo'n manier, dat er geen geld over blijft om mensen aan het werk te helpen. Dat zien ook de grote gemeenten. Zonder draagvlak van gemeenten zal staatssecretaris De Krom terug naar de tekentafel moeten. Dit akkoord zonder steun afdwingen is aansturen op ramkoers met de gemeenten, die toch zijn beleid moeten uitvoeren.”



Gemeenten hebben grote moeite met de forse bezuiniging die gepaard gaat met de Wet werken naar vermogen. Uit het onderzoek van GroenLinks blijkt dat 28 van de 54 grote gemeenten tegen zullen stemmen of dat sterk overwegen. Het kabinet zal onder ogen moeten zien dat deze wet van tafel moet. Ze zullen moeten komen met een alternatief. GroenLinks heeft een sociaal alternatief, de Wet Investeren in Mensen. In dit GroenLinks-plan wordt geïnvesteerd in mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen kans op werk door het bieden van begeleiding op maat, werk, stage of scholing.