Na een wel zeer uitgebreide inventarisatieronde wordt het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Nijverkamp nu door de raad vastgesteld. In het bestemmingsplan worden de bedrijven en woningen beschreven die in de huidige situatie op het bedrijventerrein staan. Tenminste ……., als hiervoor in het verleden de benodigde vergunningen zijn aangevraagd en verkregen. En daar zit de crux van het verhaal.
Onder het mom van “een ondernemer moet vooral ondernemen” heerste er lange tijd anarchie op bedrijventerrein Nijverkamp. Er vond bijvoorbeeld detailhandel plaats op plekken waar het niet toegestaan was en er werd gewoond op plaatsen die een andere bestemming hadden. Handhavend optreden van de gemeente ontbrak! GroenLinks hecht groot belang aan ondernemen, maar is ook voor een duidelijk en strak handhavingsbeleid. Het kan en mag niet zo zijn dat op een bedrijventerrein waar de grootste lawaaimakers en milieubelastende bedrijven staan, maar wat aangerommeld wordt.
Er zijn in Veenendaal duidelijke afspraken gemaakt over de locaties waar wel en waar geen detailhandel mag plaatsvinden. Dit is toegestaan in het centrum, de wijkwinkelcentra en de twee PDV locaties (Groeneveldselaan en Grote Beer). Een aantal bedrijven die “in het verleden deze regels aan hun laars gelapt hebben” vallen nu onder het overgangsrecht. Dit betekent in de praktijk dat zij hun detailhandelsactiviteiten legaal mogen voortzetten. GroenLinks vindt dat het college van b&w hier beter op had moeten inspelen, door in het nieuwe bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid op te nemen dat bij vertrek van de detailhandelsbedrijven er geen nieuwe meer voor terugkomen. Dat dit niet gebeurd is, beschouwen wij als een gemiste kans. GroenLinks zal tijdens de komende raadsvergadering dan ook een amendement indienen om dit alsnog te doen.
Een andere gemiste kans is het niet opnemen van een wijzigingsbevoegdheid om de milieucategorie te verlagen bij het vertrek van een zwaar milieubelastend/lawaaimakend bedrijf. In de eerste plaats valt hierbij te denken aan bedrijven in de buurt van de natuurgebieden/stiltegebieden “ De Blauwe Hel” en “ De Hel”. Dit is overigens niet de eerste keer dat dit thema aan de orde is. Het verlagen van de milieucategorie heeft GroenLinks ook al bepleit bij de vaststelling van bestemmingsplan “ Het Ambacht” in 2009. Angst van het college voor planschadeclaims en beperking van gebruiksmogelijkheden waren destijds aanleiding om dit niet door te voeren.
GroenLinks vond toen en vindt nog steeds dat deze wijzigingsbevoegdheden opgenomen moeten worden in het bestemmingsplan, zodat je op een flexibele manier kunt inspelen op veranderingen in de markt en het verbetert de ruimtelijke, economische en milieukwaliteit van bedrijventerrein Nijverkamp!