Iedereen wil prettig wonen, winkelen of werken. Daarom voeren gemeenten in Nederland al sinds het begin van de 20ste eeuw welstandsbeleid: gebouwen moeten een positieve bijdrage leveren aan de openbare ruimte en het stadsbeeld. Er moet worden voorkomen dat bouwwerken de leefomgeving ontsieren. Mede daarom is ook in Veenendaal de welstandsnota opgesteld.
Die welstandsnota wordt tijdens de komende raadsvergadering geëvalueerd. Voor de evaluatie van de welstandsnota zijn er door de gemeente verschillende partijen (lees professionals) benaderd om een beeld te krijgen hoe welstand wordt ervaren in onze gemeente.
Een geslaagde evaluatie dus?
Nee. GroenLinks mist in deze evaluatie de mening van onze inwoners en bedrijven. Juist deze groep kijkt minder positief tegen welstand aan. Door onze inwoners en bedrijven wel te betrekken bij de evaluatie had duidelijk kunnen worden waarom deze groep nogal sceptisch is als het om welstand gaat. GroenLinks riep deze maand het college tijdens de commissievergadering op om bij een volgende evaluatie inwoners en bedrijven wel te interviewen, deze toezegging kregen wij! Daarbij ging de wethouder nog een stap verder en beloofde ook onze inwoners en bedrijven te betrekken bij een nieuw op te stellen welstandsnota (najaar 2011).
Een andere manier om inwoners bij welstand te betrekken is het aanstellen van een burgerlid in de welstandscommissie. VVD wethouder Hollander heeft hier helemaal geen behoefte aan en gaf via een memo aan waarom je vooral geen burgerlid moet aanstellen. De argumenten van de wethouder zoals: beschikt niet over juiste deskundigheid en onafhankelijkheid van het burgerlid zijn voor GroenLinks geen aanleiding om dit niet te doen. Een burgerlid beschikt immers wel over plaatselijke kennis en kan als “omgevingsdeskundige” de overige leden van de welstandscommissie (architecten) goed informeren over een voorgenomen bouwlocatie.
Diverse gemeenten in Nederland werken al met burgerleden, er zijn op dit moment al ruim 110 burgerleden succesvol actief binnen een Welstandcommissie. Ervaringen in andere gemeente leren ons dat de adviezen van de Welstandscommissie meer draagvlak krijgen: het werk van de welstandscommissie wordt transparanter als een inwoner meebeslist.
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 januari zal GroenLinks samen met D66 het college van b en w via een motie oproepen om een burgerlid aan te stellen en toe te voegen aan de Welstandscommissie. Op deze manier is welstand echt voor en van iedereen!