Na een verhit debat, twee moties, een amendement en een schorsing heeft de raad op 30 september besloten om de uitgangspunten voor het bestemmingsplan voor het centrum terug te verwijzen naar de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling. De verwarring over welke bouwhoogte moet worden aangehouden en het verschil tussen een monument en een beeldbepalend pand leidde tot zoveel verwarring bij sommige fracties, dat besloten is het opnieuw van voren af aan te behandelen in de commissie RO.
Het amendement van GroenLinks over het opnemen van de beeldbepalende panden in het bestemmingsplan en de motie over de bouwhoogte van de ChristenUnie leidde tot een discussie over wat er nu eigenlijk in het collegevoorstel bedoeld werd. Een discussie waar de wethouder ook geen klaarheid in bracht, èn die normaal gesproken in de raadscommissie plaatsvindt.
Op dit moment kunnen de twintig door de gemeente aangewezen beeldbepalende panden, net als ieder pand in het centrum dat geen monument is, zonder meer gesloopt worden en vervangen door een gebouw met maximaal 15 meter hoogte. Dat is de hoogte van de Corridor. In de uitgangspunten die nu voorliggen wordt de maximale bouwhoogte 4 lagen. En beeldbepalende panden mogen nog steeds tegen de vlakte, zonder dat er eisen aan de nieuwbouw worden gesteld. Dat probleem wilde GroenLinks repareren door die 20 beeldbepalende panden apart te benoemen in het bestemmingsplan.
Het leek erop dat daardoor de andere partijen opeens wakker werden en zagen wat er werd voorgesteld. Een vreemde gang van zaken. Laten we hopen dat iedereen in de tweede ronde wel bij de les is.