Voor het grootste deel van Veenendaal gelden vrij strakke voorschriften wat er wel en niet gebouwd, aangelegd, gesloopt of gewijzigd mag worden. Dit alles wordt vastgelegd in bestemmingsplannen. Waar bestemmingsplannen binnen een gemeente de normaalste zaak van de wereld zijn heeft het grootste deel van Veenendaal Centrum echter nog steeds geen bestemmingsplan!
In 2013 moet Veenendaal “bestemmingsplan-proof” zijn: dus ook ons centrumgebied zal een eigen bestemmingsplan krijgen. Het college wil voor het centrumgebied een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan maken, zonder al te veel regels. Die zijn er immers in dit gebied ook nooit geweest! Het college meent dat dit alleen maar tot planschadeverzoeken leidt.
Tijdens de komende raadsvergadering zal de raad de randvoorwaarden vaststellen waar het toekomstige bestemmingsplan aan moet voldoen. Deze randvoorwaarden zijn op een aantal punten opmerkelijk te noemen: ondergrondse bebouwing wordt bijvoorbeeld zo min mogelijk belemmerd. Uitgerekend in het gebied met de meeste karakteristieke en monumentale panden én in gronden welke in de archeologienota als zeer waardevol worden betiteld, vindt zo min mogelijk belemmering plaats!
GroenLinks is een groot voorstander van meervoudig ruimtegebruik, juist omdat de kwaliteit van de bovengrond hierdoor verbetert. Ondergronds bouwen moet je alleen niet overal willen toestaan, in kwetsbare gebieden: in de omgeving van monumentale panden/gronden en gebieden met een hoge grondwaterstand moet je niet lukraak ondergrondsbouwen.
GroenLinks hamert er al jaren op dat het Veenendaalse bestuur op dit gebied beleid maakt: “waar, wat en hoe staan we bebouwing toe van onze ondergrond”. Ook dit nieuwe college zegt, evenals het vorige college van b en w, geen beleid hiervoor te willen maken. En dat terwijl er ook vanuit het Rijk steeds meer druk op gemeenten wordt gelegd om ook de ondergrond in het beleid van een goede ruimtelijke ordening te betrekken.
Een ander opmerkelijk punt is dat, in tegenstelling tot eerdere besluiten van de raad (Centrumvisie en beeldkwaliteitplan Kernwinkelgebied), nu een extra 4e bouwlaag toegestaan wordt. Om het dorpse karakter van het centrumgebied te behouden vond de raad eerder drie bouwlagen voldoende, waarbij het college bevoegd was om een extra laag toe te staan. GroenLinks vindt dat een vierde bouwlaag niet uitgesloten moet worden, maar ook niet per definitie moet worden toegestaan.
Positief zijn wij over het stimuleren van wonen op de verdiepingen, waardoor het centrum ook in de avonduren levendiger wordt.