Hoe gaan we in de toekomst wonen in Veenendaal? Waar wonen de jongeren en waar de senioren? En gaan we duur of goedkoop bouwen. Dat zijn vragen die beantwoord worden in de Woonvisie Veenendaal.
De inhoud van de woonvisie bevat veel goede elementen. Zo wordt geanticipeerd op woon-zorg en woon-werk-combinaties.
Minstens even belangrijk voor GroenLinks zijn de vestigingsmogelijkheden voor jongeren en betaalbare woningen voor starters. En, hoe lang moet je wachten tot een passende woning beschikbaar komt?
Acceptabele wachttijden
Tijdens de verkiezingsdebatten twee jaar geleden, werd aan de fractieleiders gevraagd hoe lang kiezers op een passend huis zouden moeten wachten als zij in het college terecht zouden komen. Allen antwoordden dat een termijn van 1 á 2 jaar redelijk was. De huidige praktijk waarin sommigen meer dan 10 jaar moeten wachten, staat hier haaks op. Wethouder van Maanen – één van de deelnemers aan het verkiezingsdebat in 2006 – reageerde geïrriteerd toen GroenLinks hem aan zijn eerdere uitspraken herinnerde.
GroenLinks had de wethouder wel aan haar zijde bij de oproep om met de woningcorporaties aan de slag te gaan om bijvoorbeeld de huidige kleine seniorenappartementen aan de Duivenwal geschikt te maken voor jongerenhuisvesting. Aan de woningbehoefte van senioren besteed de visie relatief veel aandacht en door senioren groter te laten wonen en de vrijkomende ruimte te benutten voor jongerenhuisvesting sla je twee vliegen in één klap.
Een motie van ChristenUnie en GroenLinks om de woningbehoefte van niet-Westerse allochtonen expliciet te betrekken bij de woonvisie kreeg alleen de steun van de SP. De inzet, het voorkomen dat Veenendaal-oost een puur witte wijk wordt, werd niet onderschreven door de overige partijen in de raad.