Voormalig marktkoopman van Maanen informeerde de raad afgelopen maand in een besloten vergadering dat hij een gouden deal kon sluiten. Hij kon twee percelen - deels in buurgemeente Rhenen - kopen die toekomstige woningbouw voor Veenendaal zou vereenvoudigen. Het kostte een paar miljoen, maar dan had je ook wat.

GroenLinks informeerde bij de wethouder hoe gemeente Rhenen hier in stond, want onze buren hadden eerder gemeld niets te zien in uitbreiding van Veenendaal aan de noordkant van Rhenen. En het antwoord luidde, dat Rhenen WERV-partner was en daarmee ingestemd had met het WERV-structuurplan van 2003 en woningbouw dus toestond. Maar hij 'vergat' te vermelden dat Rhenen in 2007 een structuurvisie had vastgesteld die woningbouw op deze locatie uitsloot.
Collegaraadslid Dik-Faber (Christenunie) gaf aan het een vreemde aankoop te vinden, want de provincie had betreffende locatie door middel van zogeheten 'contourlijnen' beschermd voor bebouwing.

In de raad ging van Maanen evenwel als vanouds te keer. Hij had de overeenkomst met de projectontwikkelaar eigenlijk al rond, het raadsbesluit was een nog slechts een formaliteit en het zou natuurlijk onaanvaardbaar zijn als de raad op dit moment nog terug zou komen op zijn voorgenomen aankoop. Maar hij had buiten de waard gerekend.

Onlangs had de VVD de PvdA een kunstje geflikt door PvdA-wethouder Sanders te dwingen het Lantor-project stop te zetten. En nu was het de beurt aan de PvdA om met de oppositie mee te stemmen en de VVD-wethouder een koekje van eigen deeg te geven. Van Maanen's voorstel werd afgeschoten en het college belandde in een diepe crisis. Na een schorsing bleek van Maanen's eieren voor zijn geld te kiezen en zijn uitgesproken onaanvaardbaar toch maar in te trekken. Het geld houden we nu in eigen zak, wat ook hard nodig zal zijn om de kredietcrisis in Veenendaal te overleven. En Van Maanen heeft een lesje in democratie gehad.