Tijdens afgelopen vergadering van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling werd de concept- beleidsnotitie “Iedereen actief” van het college van b&w besproken, waarin een opzet werd gegeven op welke manier in Veenendaal de wet Werken naar Vermogen uitgevoerd gaat worden. Uitgangspunt daarbij is, dat als je iedereen actief wilt krijgen, je als Gemeente zelf ook actieve maatregelen moet nemen.
Als het aan GroenLinks ligt worden er actieve maatregelen genomen op het gebied van de werkgeversbenadering, inkoop en aanbestedingsbeleid, bredere inzet van IW4 en zo min mogelijk inzet van dure externe re-integratiebureau’s.

Zoals het er nu naar uitziet treedt op 1 januari 2013 de Wet werken naar vermogen (WWNV) in werking. Deze wet komt op het bordje van Gemeenten terecht en vervangt straks de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) en heeft gevolgen voor de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en de Wet Wajong. Het doel van de nieuwe Wet werken naar vermogen is om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. De praktijk is echter dat het kabinet Rutte van de WWNV een enorme bezuinigingsoperatie maakt en keihard snoeit in het Participatiebudget (re-integratiebudget) en de subsidies WsW
GroenLinks vindt dat mensen niet uitgesloten moeten worden en dat iedereen evenveel kansen verdient, of je nu jong bent of oud, gezond of ongezond, van Nederlandse afkomst of ooit geboren ergens anders op deze wereld. Er moet geïnvesteerd worden in onze inwoners daar waar zij een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt, zodat iedereen naar vermogen mee kan doen.  Met veel minder geld moeten meer mensen aan het werk geholpen worden. Er zal dus zorgvuldig met de nog beschikbare gelden moeten worden omgegaan om dit daadwerkelijk te kunnen realiseren en dat vraagt een behoorlijke cultuuromslag.

Werkgeversbenadering
Juist de werkgevers zijn essentieel om WWNV uit te kunnen voeren. Het is in deze tijd van economische crisis voor veel mensen die geen afstand tot de arbeidsmarkt hebben al lastig genoeg om werk te vinden, laat staan voor de doelgroep die valt onder de WWNV.  GroenLinks wil dat het college van b&w actief inventariseert bij werkgevers wat zij nodig hebben om werkplekken voor de doelgroep te realiseren. Loondispensatie en andere financiële middelen zijn onvoldoende gebleken om werkgevers te prikkelen. Er zal dus gezocht moeten worden naar betere instrumenten om dit te bereiken.


Inkoop en aanbestedingsbeleid
Een andere manier om werkplekken te realiseren is het gemeentelijk inkoop en aanbestedingsbeleid zodanig op te stellen dat opdrachtnemers verplicht worden om of een aan aantal werkplekken beschikbaar te stellen aan de doelgroep of een bepaald percentage financieel te compenseren, zodat dat bedrag ingezet kan worden om elders werkplekken te creëren. Dan pas is er sprake van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dus geen vrijblijvendheid hierin, maar harde eisen stellen binnen het eigen gemeentelijk inkoop en aanbestedingsbeleid.


Bredere inzet van IW4
GroenLinks vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk opdrachten via IW4 uitgevoerd gaan worden. En dat kan veel breder dan nu het geval is. Op dit moment gaat het eigenlijk alleen om Groenvoorziening en Schoonmaak. Uiteindelijk zorg je door zoveel mogelijk werk door IW4 uit te laten voeren, dat je goedkoper uit bent. Je maakt dan minder kosten doordat er geen uitkering verstrekt wordt én het werk wordt ook nog uitgevoerd binnen een organisatie die bekend is met de doelgroep.

Inzet van dure externe re-integratiebureau’s
Tot slot, moet het afgelopen zijn met het inzetten van dure externe re-integratiebureau’s , zolang de resultaten van de ingekochte re-integratietrajecten ontbreken. In dit grijze gebied gaat enorm veel geld om, maar heeft tot op heden niet geleid tot veel uitstroom naar regulier werk. Tijdens de commissievergadering eiste GroenLinks op korte termijn inzage in de resultaten hiervan.