Op de laatste officiële raadsvergadering van Burgemeester Ties Elzenga meldde hij dat Veenendaal een nieuw gemeentewapen krijgt. Dat naar aanleiding van het koninklijk bezoek eerder dit jaar. "Door een kroontje toe te voegen aan het gemeentewapen is dit historische en schitterende moment vastgelegd'', meent burgemeester Ties Elzenga. Waarschijnlijk is hij één van de weinigen die zich hier druk om maakten. Er waren wel belangrijkere zaken te bespreken op de raadsvergadering van 27 september.
Allereerst moesten er nog een paar moties en amendementen in stemming worden gebracht, waar eerder de stemmen staakten. Het GroenLinks-amendement om raadsvoorstellen standaard te voorzien van een duurzaamheidsparagraaf haalde het helaas net niet. Het werd met 17 stemmen tegen en 16 voor verworpen. Het voorstel om een onderzoek te doen naar behoeften van ondernemers, inwoners en bezoekers voor zondagopenstelling van de winkels haalde het wel met 17 voor en 16 tegen. Hilarisch was overigens dat later op de avond Wethouder Verloop moest melden dat de verkiezing voor Beste Binnenstad van Nederland komend jaar niet meer plaats vindt. En dat terwijl in tal van collegevoorstellen van afgelopen jaar het meedoen aan deze competitie als rechtvaardiging werd gezien voor het aanvragen van vele tonnen aan euro's.
GroenLinks vond het afvalbeleid een belangrijker onderwerp. Haar amendement om de ambities voor afvalscheiding te maximaliseren haalde het ruim. Als je een acht kunt halen, moet je niet tevreden zijn met een zes' zei fracievoorzitter Kees Oskam. De wens om in heel Veenendaal 'Diftar' in te voeren, een beprijzingsbeleid gebaseerd op het principe 'de vervuiler betaalt' kreeg alleen de steun van het CDA. Wel wordt een pilot gestart in één van de Veense wijken. Ook gaan inwoners voortaan 15 euro betalen als zij hun grofvuil willen laten ophalen.
Een laatste punt wat veel discussie opleverde was de stedenband met Olomouc. GroenLinks stelde zich al in 2008 op het standpunt dat deze beeindigd kon worden, en dat een nieuwe vorm van lokale internationale samenwerking gezocht mocht worden. Inmiddels hebben de collegepartijen dit standpunt overgenomen, maar presenteerde het college dit zo onhandig dat besluitvorming verdaagd is tot de volgende gemeenteraad. Een raad waarin een nieuwe burgemeester, de 34 jaar oude wethouder van Nieuwegein Wouter Kollf zijn opwachting zal maken in Veenendaal.