Onlangs bezochten Tineke Bette (CU) en ikzelf (Irma Alberti) de cursus ´Blootstelling aan Electro Magnetische Velden veroorzaakt door GSM/UMTS´.
Deze cursus werd aangeboden door de ministeries van VROM en BZ in het kader van het onlangs ingestelde kennisplatform voor Electro Magnetische Velden. Cursisten op deze eendaagse cursus hadden een verschillende achtergrond: beleidsmedewerkers, raadsleden, vertegenwoordigers van de telecommunicatie en milieubeweging waren aanwezig.
De technologie op dit gebied gaat razendsnel, GSM (bellen/sms) is alweer uit en UMTS (ook internet) is in. In 1990 was er naast zendmasten voor radio en tv, geen andere zendmast te bekennen. Inmiddels is dat wel anders, duizenden basisstations zijn door heel het land geplaatst en er zijn ongeveer 17 miljoen mobiele telefoons in ons land in omloop, we internetten draadloos en bellen binnenshuis met een draadloze dect-telefoon.
Informatie vergaren was voor mij de hoofdreden om mij aan te melden voor deze dag. Met name het onderdeel GSM/UMTS in relatie tot gezondheid had mijn belangstelling. Effecten op korte termijn (opwarming) en de noodzaak van onderzoek naar effecten op de lange termijn kwamen aan bod evenals de resultaten van verschillende uitgevoerde onderzoeken, zoals het TNO- en Zwitsers onderzoek, overigens beiden onderzoeken naar kortdurende blootstelling. Op mijn vraag aan de aanwezige vertegenwoordiger van de Gezondheidsraad of er op korte termijn een voorzorgsbeginsel net zoals bij de hoogspanningslijnen gehanteerd gaat worden werd duidelijk dat dit, zolang er geen wetenschappelijk bewijs is, niet het geval zal zijn. En wetenschappelijk bewijs is er pas als effecten op zowel korte als lange termijn bekend en erkend zijn door de Gezondheidsraad en Wereld Gezondheids Organisatie.
Communicatie over UMTS-masten was een interessant onderdeel van de cursus. Vaak wordt er door een gemeente pas een informatiebijeenkomst met omwonenden belegd als er sprake is van het plaatsen van een antenne. Open communicatie is naar mijn mening veel zinvoller. Een algemene informatiebijeenkomst over UMTS voor de inwoners van Veenendaal heeft mijn voorkeur. Deskundigen op het gebied van UMTS zoals de GGD, het Antennebureau, de gemeente, de Milieubeweging maar ook bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van stop UMTS kunnen hieraan een bijdrage leveren en het voordeel is dat inwoners zo´n bijeenkomst nog open minded ingaan.