In Veenendaal wonen ongeveer 400 veteranen, voormalige militairen. Zij hebben vrijwillig of verplicht onder oorlogsomstandigheden of bij vredesoperaties ons land gediend. De gemeente Veenendaal biedt deze mensen een aantal activiteiten zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse Veteranendag (in juni), maar structureel beleid op dit gebied ontbreekt tot nu toe. De ChristenUnie besloot daarom samen met GroenLinks, SGP, SP en de PvdA een initiatiefvoorstel te maken om veteranenbeleid op te laten ontwikkelen door het college.
Meer samenhang en transparantie, ook in de financiën, vormen de basis van dit voorstel. De doelstelling is drieledig: herdenken (verleden), maatschappelijk ondersteunen (heden) en voorlichten (toekomst). Vooral het voorlichten van de jeugd ziet GroenLinks als belangrijk punt, omdat niet meer zoals vroeger vrijwel elk gezin automatisch in aanraking komt met de Nederlandse krijgsmacht door de dienstplicht. Wat ons betreft wordt er speciaal ingezet op voorlichting op scholen en contact tussen veteranen en schooljeugd.
Lokaal Veenendaal probeerde met een amendement de doelgroep voor het beleid nog uit te breiden met niet gemilitariseerde burgers betrokken bij oorlogsomstandigheden. Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers van hulporganisaties en dwangarbeiders. Dit ging andere fracties een stap te ver. De doelgroep zou dan immers wel erg groot worden en de directe relatie met de overheid ontbreekt voor deze groep. Benadrukt werd dat erkenning ook voor deze mensen op zijn plaats is, maar dat dit niet specifiek thuishoort binnen dit op te stellen veteranenbeleid.
Het initiatiefvoorstel werd raadsbreed gesteund.