Afgelopen maandag 3 juli, behandelde de gemeenteraad de kadernota 2018-2022. Daarbij sprak Kees Oskam namens GroenLinks de algemene beschouwingen uit. Omdat op dat moment het reeds één uur 's nachts was geweest, kunnen we ons voorstellen dat u die gemist heeft, daarom hieronder de tekst van de algemene beschouwingen.

Veenendaal verder brengen.

De laatste kadernota die raad in deze samenstelling zal behandelen. En ook deze keer zal de raad proberen om haar stempel op die kadernota te drukken, al dan niet met de verkiezingen in het vooruitzicht. En maakt u zich geen zorgen GroenLinks doet daar dapper aan mee. 

In Nederland en Veenendaal is het economisch herstel nu overal zichtbaar. Dat is voor GroenLinks niet het moment om op de lauweren te rusten maar juist om te investeren. Voor een groen, vrolijk, vooruitstrevend en vrijzinnig Veenendaal is nog wel het een  en ander te doen. 

In de afgelopen twee jaar is er veel, en wat mij betreft te veel, gesproken over hoe de raad zijn budgetrecht vormgeeft. Ik bespeur een neiging om iedere begrotingswijziging op te houden tot op dit moment. Maar de Het budgetrecht  is ons eigen recht dat we als raad kunnen inzetten als we dat opportuun achtten. In de zeven jaar dat ik in uw midden mag verkeren zag ik de eerste jaren een raad die dichter bij het college stond dan gezond was. Daar is in deze periode geen sprake meer van, mede dankzij de afspraken die zijn gemaakt over de bestuursstijl. Nu beginnen we echter onszelf nodeloos beperkingen op te leggen, alsof we bang zijn voor onze eigen vrijheid. En vrijheid is wat GroenLinks betreft niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. 

Wat opvalt in deze kadernota is dat het college in het laatste jaar voor de verkiezingen weinig nieuwe dingen oppakt. Uitgaande van de zwartste scenario’s wat betreft de financiering vanuit het rijk, wordt iedere ruimte voor nieuw beleid weggeredeneerd. De ambities die in 2014 in het raadsprogramma zijn vastgelegd worden nader uitgewerkt, een aantal kleine bezuinigingen die nog in de vorige raadsperiode zijn bedacht worden teruggedraaid, en voor de rest wacht het college op wat de nieuwe verkiezingen brengen. Dat is wat GroenLinks betreft zonde van de tijd. Maar gelukkig is de Kadernota een document dat door de raad wordt vastgesteld, dus daar kunnen we wat aan doen. 

Er zijn de afgelopen jaren veel goede dingen voor Veenendaal gebeurd. Er is een begin gemaakt met het energieneutraal maken van Veenendaal. Daar is GroenLinks erg blij mee, want het was tenslotte ook ons idee. Er is nog een lange weg te gaan tot 2035 maar de eerste voortekenen zijn veelbelovend. Dat Ondernemend Veenendaal erin geslaagd voor 23.000 zonnepanelen rijkssubsidie binnen te slepen is een prestatie van formaat. En een groen Veenendaal, daar zijn wij van.

Dat is ook de reden waarom we een motie zullen indienen om, zover als het in de macht van een gemeente ligt, boringen naar schaliegas in Veenendaal uit te sluiten. 

In de afgelopen maanden is ook duidelijk geworden dat veel Veenendalers willen meepraten over hoe het groen in hun buurt eruit ziet. GroenLinks wil plannen maken om de buurt daar beter bij te betrekken. Zodat er groene buurten ontstaan waar het goed wonen is, en bewoners zich bij hun buurt betrokken voelen. Gesprekken met de SGP, D66 en de ChristenUnie hebben geleid tot een motie die dhr. Both zal indienen.

Er zijn stappen gezet om ons centrum aantrekkelijk te houden voor inwoners en winkelend publiek. Dat is niet alleen leuk voor de winkeliers maar ook voor Veenendaal. Niet alleen werken er 4000 mensen in de retail en is werkgelegenheid belangrijk, maar Veenendaal als regionaal winkelcentrum biedt ook mogelijkheden voor de cultuursector, evenementen en andere dingen die Veenendaal Vrolijker maken. Vandaar ook onze steun aan het voorstel van d66 om het stadsstrand te betrekken bij het onderzoek naar de verplaatsing van het theater.

De cultuur in Veenendaal kan na jaren van beknibbelen wel een impuls gebruiken bijvoorbeeld. Met veel andere partijen hebben wij gesproken over waarmee de cultuursector in Veenendaal het best geholpen zou zijn. Diversiteit is een teken van een gezond cultureel klimaat, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er in deze raad diverse meningen over hoe de cultuur in Veenendaal het best kan worden geholpen. Ik hoop alleen niet dat dat leidt tot een richtingenstrijd die geen winnaars kent.

Dit najaar wordt er een nieuwe toekomstvisie vastgesteld voor de hele gemeente. Nu is niets zo gedateerd als ideeën over de toekomst. De vorige strategische visie, met hoeveel zorg en creativiteit die ook was opgesteld, is geen blijvend richtsnoer voor gemeentelijk beleid gebleken. Wat GroenLinks betreft moet deze versie levend worden gehouden door regelmatige updates. Dat betekent niet dat Veenendaal nu af is. Een vooruitstrevend Veenendaal betekent voor GroenLinks dat we voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om Veenendaal Verder te brengen. 

Vooruitstrevend betekent voor GroenLinks ook dat we ernaar streven om iedereen in Veenendaal mee te laten doen, de taal spreken is daar een voorwaarde voor. Dat is ook de reden waarom we een motie zullen indienen om financiering van het Taalhuis zeker te stellen. 

Er is kortom nog genoeg te doen in het komende jaar, en de jaren daarop en GroenLinks wil niet een jaar verliezen omdat er verkiezingen aankomen. 

- [ ] Het is mijn gewoonte geworden om te eindigen met een citaat. Deze keer is het van Jack Sparrow, uit de eerste Pirates of the Caribbean film. “Als je wachtte op het juiste moment, dat was zonet.” En omdat dat gevoel te voorkomen,moeten we nu door.