Op 13 december heeft burgemeester Kats de gemeenteraad een memo gestuurd met maatregelen die hij dacht te kunnen nemen tegen de verkoop en het gebruik van lachgas in Veenendaal. Dit was een reactie op een motie van het CDA en anderen die in juli van dit jaar is aangenomen. GroenLinks heeft daar toen tegen gestemd omdat het verbieden van genotsmiddelen nog nooit heeft geholpen om de overlast en gezondheidsgevolgen te verminderen. 

Het verbieden van lachgas zou een stof die bij niet-excessief gebruik niet schadelijk is criminaliseren. Ondernemers die nu een legaal product verkopen worden zo weggezet als drugsdealers. GroenLinks Veenendaal hoopt dat de burgemeester afziet van dit heilloze beleid.

 

De gemeente en politie hebben en beperkte capaciteit. Een verbod zou de politie meer werk bezorgen terwijl de schadelijkheid van lachgas, omdat de kwaliteit nu niet meer legaal te controleren is, alleen maar zou toenemen. GroenLinks ziet liever dat die beperkte capaciteit gebruikt wordt voor de bestrijding van de al bestaande drugsgerelateerde criminaliteit.  Daarnaast is eerlijke voorlichting over drugs noodzakelijk, of het nu gaat over lachgas, cocaïne of alcohol.

Maar zover is het nog lang niet. Veel van de voorstellen van de burgemeester zijn op zijn zachtst gezegd nogal experimenteel en zeer beperkt. Zo geeft hij aan dat hij aan thuisgebruik niets kan doen. 

Hij stelt wel dat hij een exploitatie vergunning kan weigeren als een horecagelegenheid lachgas verkoopt. Dat lijkt ons juridisch twijfelachtig. Bovendien is het een ongewenste oprekking van de bevoegdheden van de burgemeester. Die mag dingen verbieden omdat het een veiligheidsrisico oplevert, maar niet omdat het hem of de gemeenteraad niet aanstaat. 

Als het toch slaagt zullen gebruikers waarschijnlijk meer thuis gaan gebruiken. Terwijl in de horeca alle werknemers getraind zijn in het verantwoordelijk omgaan met de verkoop van genotsmiddelen. Dat zal in ieder geval niet leiden tot minder ongelukken met lachgas. 

Kortom, GroenLinks Veenendaal hoopt dat de burgemeester afziet van dit heilloze beleid.