Sinds 2009 hangt er een tiental beveiligingscamera's in het centrum van Veenendaal. Nu moet er opnieuw €50.000 worden geïnvesteerd om te zorgen dat beelden van deze camera's van voldoende kwaliteit zijn om live mee te kijken of daders na afloop op te sporen.
GroenLinks Veenendaal is vanaf het begin zeer kritisch geweest over nut en noodzaak van deze camera's. Camera's bieden schijnveiligheid. In tegenstelling tot een agent op straat kan een camera geen overlast of criminaliteit voorkomen. Een dronken caféganger in hoge nood handelt impulsief en zal zich niet door een camera van het wildplassen laten weerhouden. Bovendien, het cameratoezicht kost handenvol geld. De eerste twee jaar kostten ruim 3,5 ton en daarna enkele tienduizenden euro's per jaar. Dit geld had wat GroenLinks betreft beter besteed kunnen worden aan het voorkomen van overlast, bijvoorbeeld aan zichtbare handhavers in het centrum of openbare toiletten in het centrum om maar eens wat te noemen..
De camera's worden gebruikt om delictplegers op te sporen én het zou het veiligheidsgevoel van de bewoners versterken. In december bleek dat de kabels en camera’s vervangen moeten worden om te voorkomen dat de camera’s beelden van onvoldoende kwaliteit leveren op om op basis van live-beelden te kunnen reageren of achteraf daders op te sporen.
Uit eerder onderzoek in 2010 van de DSP-groep naar. het cameratoezicht in Veenendaal bleek al dat cameratoezicht het veiligheidsgevoel niet verhoogde, noch positieve effecten had voor slachtoffers van misdrijven. De afname van uitgaansgeweld kon niet toegewezen aan het cameratoezicht. Het vrijgeven van de horecasluitingstijden kan hiervoor een veel betere verklaring zijn geweest, omdat uitgaanders niet meer allemaal tegelijkertijd op straat stonden.
Nu blijkt dat we, nadat we het afgelopen decennium een half miljoen euro aan ineffectief cameratoezicht hebben uitgegeven, we opnieuw 50.000 moeten investeren, vindt GroenLinks het de hoogste tijd om de ooit als 'tijdelijk' opgehangen camera's nu definitief te verwijderen.