GroenLinks roept al jaren dat Veenendaal gevangen zit in een web van hoogspanningskabels en dat wij graag zien dat de kabels ondergronds gebracht worden (verkabeling). Vanwege mogelijke gezondheidsrisico's gelden er allerlei beperkingen in de omgeving van een hoogspanningsleiding. GroenLinks vraagt, en vroeg zich tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissie hardop af, waarom juist politieke partijen die met veel gemak het jaarlijkse tekort op de parkeerexploitatie 'subsidiëren', of andere onderzoeken laten verrichten .....die gemiddeld meer kosten, dan dat het plezier oplevert, liever achter de troepen aanhobbelen in plaats van voorop lopen!

   

GroenLinks roept al jaren dat Veenendaal gevangen zit in een web van hoogspanningskabels en dat wij graag zien dat de kabels ondergronds gebracht worden (verkabeling). Vanwege mogelijke gezondheidsrisico's gelden er allerlei beperkingen in de omgeving van een hoogspanningsleiding, de strook waarvoor die beperkingen gelden heet de magneetveldzone. Op dit moment liggen er 725 woningen binnen de magneetveldzone van de bovengrondse hoogspanningslijnen in Veenendaal.

Het verplaatsen van de hoogspanningslijnen van de bovengrond naar de ondergrond kent veel voordelen: de magneetveldzone wordt verkleind, dat maakt de leefomgeving duurzamer en verbetert gevoelswaarde voor onze inwoners. Maar zo ver is het nog niet.......

VVD minister Kamp wil vasthouden aan het scenario dat gemeenten die bovengrondse hoogspanningslijnen ondergronds willen hebben 25% zelf moeten betalen. Dit betekent dat het ondergronds brengen van deze lijnen onbetaalbaar wordt voor veel gemeenten, dit geldt ook voor Veenendaal. Eerlijke verdeling over alle gemeenten zal er eerder toe leiden dat de kabels onder de grond komen!

De vraag die tijdens de commissievergadering van 19 mei aan de orde kwam: stelt de gemeenteraad van Veenendaal 150.000 euro beschikbaar aan nauwkeurig onderzoek naar de haalbaarheid van het  ondergronds brengen van de hoogspanningslijn, vooruitlopend op behandeling van de wet Stroom

in de Tweede Kamer. In tegenstelling tot een meerderheid van de raadscommissie wil GroenLinks wel het bedrag van 150.000 euro voorfinancieren en niet wachten tot de Tweede Kamer hierover een besluit neemt.

Voor ons zijn de belangrijkste redenen:

 

* Veenendaal loopt daarbij voor op andere gemeenten die ook een beroep zullen doen op een uitkering van het Rijk. Er is geen gemeente in Nederland waar zoveel woningen onder hoogspanningslijnen staan en wanneer je er als gemeente 'vroeg bij bent'  is de kans van slagen groter dat de lijnen eindelijk onder de grond komen, Er komt meer duidelijkheid over van de kosten van verplaatsing.

 

* De meeste fracties hielden de hand op de knip en wachten tot de Kamer een besluit neemt. GroenLinks vraagt, en vroeg zich tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissie hardop af, waarom juist politieke partijen die met veel gemak het jaarlijkse tekort op de parkeerexploitatie 'subsidiëren', of andere onderzoeken laten verrichten .....die gemiddeld meer kosten, dan dat het plezier oplevert, liever achter de troepen aanhobbelen in plaats van voorop lopen!