De begraafplaats De Munnikenhof zal over enkele jaren vol zijn. De gemeente denkt dus over een nieuwe locatie, waarbij met name de Middelbuurtseweg in beeld is. Voor GroenLinks is dit echter niet de enige mogelijke plek.
Zo zou ook het braakliggende terrein aan de Melmseweg - wat grenst aan de huidige begraafplaats - een optie kunnen zijn. Je voorkomt dan dat je als familielid naar de Munnikenweg moet als je bijvoorbeeld naar het graf van je vader wil en vervolgens half Veenendaal door moet om het graf van je later overleden broer te bezoeken.
Of de Middelbuurtseweg een geschikte plek is voor een begraafplaats is overigens nog maar de vraag. Deze locatie is - in WERV-verband - namelijk ook in beeld als woningbouwlocatie en tevens wordt zij nog wel eens genoemd als herhuisvestingslocatie van de Veense volkstuinders.
Tot zover geen verdeeldheid binnen GroenLinks. Waar kwam die verdeeldheid tijdens de raadsvergadering dan vandaan? Het had te maken met een motie van de ChristenUnie. Hierin werd gepleit voor een uiterst zorgvuldige ruimingsprocedure als graven onverhoopt na tientallen jaren geruimd zouden moeten worden wegens het verlopen van grafrechten. Kort gezegd niet met de shovel maar met de hand. De raad was hier verdeeld over. En ook GroenLinks dus.
PvdA, VVD en GroenLinks-fractievoorzitter Jurgen Hillaert waren van mening dat niet iedere gemeente haar eigen ruimingsregels moet vaststellen, maar dat hierin het landelijk beleid gevolgd dient te worden. GroenLinks-raadslid Mirjam van Beveren en de overige partijen in de raad waren van mening dat de identiteit van Veenendaal nadrukkelijk vraagt om het vastleggen van scherpere regels.
Gelet op het moreel-ethische karakter van de discussie spraken de twee GroenLinks-raadsleden af elkaar de vrijheid te gunnen om hierover een verschillend standpunt in te nemen. Diverse partijen complimenteerden de fractie vervolgens na afloop over de respectvolle wijze waarop GroenLinks ten aanzien dit dossier had geopereerd.