Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad van Veenendaal het college van B en W gevraagd om zich op het VNG-congres uit te spreken tegen de winning van schaliegas. Een motie van GroenLinks om op het congres voor het voorstel van de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder te steunen kon op een krappe meerderheid in de raad rekenen.
Op het jaarlijkse congres van de vereninging van Nederlandse gemeenten (VNG) worden tal van moties ingediend en besproken, de meeste gaan over de gang van zaken binnen de vereniging maar soms wordt ook een politieke stellingname besproken. Dat was bijvoorbeeld het geval in de aanloop naar de decentralisaties van de participatiewet en de jeugdzorg. Nu stellen de twee gemeenten voor dat de VNG aan de minister te laten weten dat de VNG tegen de winning van schaliegas is.
Schaliegas is aardgas dat zich in leisteenlagen in de bodem bevindt. In tegenstelling 'gewoon' aardgas is dat niet zomaar op te pompen, de leisteenlaag moet verpulverd worden voordat het gas vrijkomt. Bij dit proces, dat 'Fracking" wordt genoemd, wordt water vermengt met chemicalien onder grote druk in de grond gepompt. In de VS waar schaliegas sinds een paar jaar mag worden gewonnen, zijn verscheidene gevallen bekend van besmetting van het oppervlakte water en van het grondwater met die chemicalien, soms zelfs op tientallen kilometers afstand van de plaats waar werd geboord.
Onder Nederland zou zich hier en daar ook schaliegas kunnen bevinden, onder andere onder Veenendaal. Shell heeft geprobeerd om in Boxtel een proefboring te starten, maar dat is onder politieke druk niet doorgegaan. Boxtel en de Noordoostpolder stellen nu voor dat de VNG de minister laat weten dat wat de Nederlandse gemeenten betreft er geen schaliegas moet worden gewonnen in Nederland.
GroenLinks vroeg per motie aan het college, dat namens de gemeente Veenendaal het VNG congres bijwoont, om voor het voorstel van Boxtel en Noordoostpolder te stemmen. De ChristenUnie, die al eerder aandacht voor de gevaren van schaliegas had gevraagd, de SP, het CDA en D66 waren dat met ons eens. De PvdA, VVD, SGP, Lokaal Veenendaal en ProVeenendaal wilden zich niet uitspreken tegen schaliegas.