Het is inmiddels als min of meer standaard geworden, WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) onderwerpen worden unaniem door de raad aangenomen. Zo ook het beleidskader en het jaarplan.

De raad erkent de zwaarte van de nieuwe wet en heeft zich wederom ingezet om gezamenlijk de plannen kritisch en constructief te bekijken. De onderwerpen konden daarom al in de commissie Welzijn worden afgehandeld.

Alhoewel de WMO nog altijd weinig leeft onder de (Veense) bevolking gaat deze wet per 1 januari 2008 wel het een en ander wijzigen voor een groot aantal mensen. In plaats van het uitgangspunt dat de overheid direct klaar moet staan om mensen met een hulpvraag tegemoet te komen, moeten eigen verantwoordelijkheid en eigen kunnen voorop komen te staan in de gehele samenleving. Iedereen moet mee kunnen draaien op eigen kracht.

Als er geen hulp in naaste omgeving geboden kan worden of via bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk of mantelzorg, dan pas komt de overheid in beeld. Dit geldt voor bijvoorbeeld mensen met een handicap, maar ook voor ouderen die af en toe een handje nodig hebben.

Met het unanieme aannemen van het jaarplan 2007 en het beleidskader 2007-2010 is de raad accoord gegaan met een helder uitgewerkt plan voor de komende jaren om deze nieuwe wet tot een succes te kunnen maken. GroenLinks heeft benadrukt dat het belangrijk is dat er helder wordt gecommuniceerd naar moeilijk bereikbare groepen (waaronder ook jongeren), dat er goed personeel binnen de gemeente moet komen om deze wet uit te kunnen werken en wil dat er geld gereserveerd kan worden als dit nodig blijkt te zijn voor een succesvolle uitwerking.