Na een raadsvergadering die tot diep in de nacht duurde, nam de gemeenteraad unaniem een motie aan die de hoofdrolspelers van de zwembadaffaire – wethouder Pilon en wethouder van den Bos – dwingt afstand te doen van een deel van hun portefeuilles.

Pilon mag zich ten gevolge van de forse overschrijdingen op het zwembadbudget niet langer bezig houden met het Valleibad. Wethouder van den Bos mag geen bemoeienis meer hebben met de interne bedrijfsvoering, omdat hij onvoldoende sturing geeft aan de noodzakelijke organisatieverandering. De motie dwingt het college ook op korte termijn met een plan van aanpak te komen, waarmee gewaarborgd wordt dat andere grote projecten niet opnieuw gierend uit de klauwen lopen.

Betreuren of afkeuren?

Een motie van de oppositie, waarin afkeuring werd uitgesproken over het falende optreden van het college m.b.t. de nieuwbouw van het zwembad haalde het niet, omdat de collegepartijen de gang van zaken wel betreuren, maar niet afkeuren. Ook niet nadat de oppositie nadrukkelijk aangaf, dat afkeuring niet hoefde te betekenen dat het vertrouwen in het college werd opgezegd.

GroenLinks drong verder aan op een grondig onderzoek binnen het ambtelijk apparaat om zicht te krijgen op de managementkwaliteiten van de ambtelijke top. Deze toezegging werd gegeven.

Met de nachtelijke discussie werd een affaire afgesloten, die maandenlang de lokale media heeft beheerst en de Veense gemeenschap ruim anderhalf miljoen meer heeft gekost dan aanvankelijk voorzien.