Afgelopen weekend bereikte ons het bericht dat op 12 april jl. ons oud-raadslid Gert Bouman op 77-jarige leeftijd is overleden. Gert was in 1976 één van de oprichters van de partij die 2 jaar later als Progressieve Partij Dialoog voor het eerst zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Veenendaal, en die later zou uitgroeien tot de afdeling Veenendaal van GroenLinks
Gert Bouman, geboren en getogen Veenendaler, was in de beginjaren van ‘Dialoog’ ons eerste boegbeeld in de lokale politiek. Een man die zijn nek uitstak in een tijd dat de plaatselijk politiek nog sterk gedomineerd werd door een zeer calvinistisch CDA. Die eerste jaren was Dialoog nog een bonte verzameling - vooral jonge -mensen, die het er vooral over eens waren dat het tijd was voor een frisse wind in Veenendaal. Behalve een aantal leden van landelijke politieke partijen (PPR, D66, PSP) ging het om mensen met alleen een plaatselijke achtergrond, waaronder ook een aantal die landelijk min of meer sociaal-democratisch georiënteerd waren. Gert Bouman behoorde tot die laatste groep.
Deze grote diversiteit leidde er toe dat het eerste jaar intern veel discussies werden gevoerd over de vraag ‘wat we nu eigenlijk wilden’. Met vallen en opstaan lag er een jaar later een ‘beginselprogramma’ op tafel , maar vervolgens moest er nog een organisatie op poten worden gezet. Uiteindelijk was het Gert Bouman die – als voorzitter – naar buiten wilde treden, als lid van een bestuur dat verder geheel bestond twintigers en dertigers.
Voor een zelfstandig ondernemer die zijn brood moest verdienen in een erg behoudend en calvinistisch dorp (Gert was markthandelaar in 2e handboeken en ‘realistische’ lectuur en had daarnaast samen met zijn vrouw Francien net een boekenwinkeltje geopend aan de Zandstraat) was dat een moedig besluit. Maar zo was Gert: principes gingen voor de zaak.
Toen de partij een jaar later op zoek moest naar een geschikte lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van mei 1978 werd er opnieuw een beroep op hem gedaan. Uiteindelijk zei hij ‘ja’, hoewel hij niet echt stond te trappelen. Maar een partij zonder lijstrekker was geen partij en – iemand moest het doen.
Tijdens de verkiezingscampagne van 1978 kreeg Dialoog en met name Gert als lijsttrekker de volle laag over zich heen van al diegenen die van mening waren dat een dergelijk – vaak oppositioneel en radicaal- geluid niet thuis hoorde in de Veense gemeenteraad. Op de avond van de verkiezingen bleek echter dat ruim 1.000 Veenendalers op de lijst van Gert Bouman hadden gestemd, goed voor 5,5% van de stemmen. Gert, toen 42 jaar oud, nam als eenmansfractie zitting in de gemeenteraad. Voor het eerst sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917 was een partij met ‘radikale’ opvattingen de raad van Veenendaal binnengedrongen.
Gert ging voortvarend aan de slag in een gemeenteraad die eerst moest wennen aan de nieuwe partij. Gert zelf moest overigens ook wennen aan de gemeenteraadspolitiek. Het werd een zware periode voor hem: markthandelaar, boekhandelaar, vader van 2 jonge kinderen en ook nog eens avond aan avond op pad voor de partij. Dat was bijna niet vol te houden. Na ruim een half jaar gaf hij intern te kennen te willen stoppen: de druk bleek te zwaar. Hij bleef achter de schermen actief als lid van de steunfractie.
Gert Bouman wordt komende woensdag om 14.00 uur ter aarde besteld op begraafplaats ‘De Munnikenhof’ alhier, in hetzelfde Veenendaal waar hij in 1935 werd geboren.
Henk Roor