De fractie van GroenLinks Veenendaal doet een dringend beroep op het college van burgemeester en wethouders om te stoppen met chemische onkruidbestrijding waarbij de stof glyfosaat (aanwezig in onder andere Roundup) voorkomt.
Het omstreden middel heeft een aantal slechte eigenschappen voor mens, dier en milieu. Een meerderheid in de 2e Kamer heeft op 16 september 2011 de regering gevraagd om een verbod op het gebruik. GroenLinks Veenendaal vindt dat, mede naar aanleiding hiervan, de gemeente met onmiddellijke ingang het gebruik moet stoppen.
In Veenendaal wordt bij de chemische onkruidbestrijding in de openbare ruimte (gras tussen stoeptegels en dergelijke) gebruik gemaakt van het middel RoundUp. In RoundUp zit het middel glyfosaat dat in planten de vorming van bepaalde enzymen blokkeert waardoor de plant wordt gedood. RoundUp is een merknaam van Monsanto, een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van genetisch gemanipuleerde zaden. Monsanto presenteert het middel als 'milieuvriendelijk' omdat het snel afbreekbaar is en daardoor kort in het milieu aanwezig zou zijn. Milieuorganisaties plaatsten hier al lange tijd vraagtekens bij omdat uit recente onderzoeken blijkt dat de stof zeer veel schadelijke bijwerkingen heeft. Bij hoge concentraties kan het geboorteafwijkingen en hormoonverstorende effecten veroorzaken maar ook dode reptielen en amfibieën en verstoorde bodemsystemen kunnen het gevolg zijn. Doordat de stof zich ophoopt zich in de bodem kan het uiteindelijk ook terechtkomen in het grondwater en drinkwater. In de 2e Kamer is – op basis van de meest recente inzichten - de milieuproblematiek van glyfosaat uiteindelijk ook erkend en om die reden is gevraagd om een verbod in te stellen voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat voor niet-commerciële doeleinden, zoals het gebruik door gemeenten in de openbare ruimte.
GroenLinks vindt het nu de hoogste tijd dat de gifspuit verboden wordt in Veenendaal. Er zijn immers goede alternatieven voor onkruidbestrijding. In schriftelijke vragen van 29 september 2011 wordt aan het college van b & w gevraagd om het gebruik per direct stop te zetten. Zie de bijlage voor de schriftelijke vragen.