Afgelopen donderdag heeft de raad gesproken over de kaders voor een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het moet een laagdrempelige plek worden waar ouders en kinderen terecht kunnen met opvoedingsvragen en –problemen. Een samenwerkingsverband tussen bestaande organisaties. Een sluitend netwerk, waardoor geen kind/gezin (meer) buiten de boot valt.

Dat er een CJG moet komen stond niet ter discussie, dit is immers een verplichting vanuit Den Haag. Het college had een aantal zeer globale kaders voorgelegd voor de inrichting van een CJG. In de commissie Welzijn zei de wethouder hierover dat deze meer gezien moeten worden als richtingen die verder onderzocht moeten worden. Hij vroeg de raad hiervoor ruimte. De raad had er in meerderheid echter moeite mee. De kaders zijn te globaal. En de raad moet juist zorgen voor heldere kaders. Daar had de rekenkamercommissie terecht weer eens op gewezen in een rapport over het Jeugdbeleid in Veenendaal.

Toch steunde GroenLinks het verhaal van de wethouder. De voorgestelde onderzoeksrichting is interessant en ook krijgt de raad de resultaten van het verdere onderzoek weer ter goedkeuring voorgelegd (medio 2009). De raad houdt dus de touwtjes in handen bij het ontwerp van het CJG. De overige partijen (behalve Lokaal Veenendaal) vonden het te onzeker en namen een amendement aan waarin termijnen en toezeggingen nogmaals bevestigd werden. In de ogen van GroenLinks dus overbodig.

Regierol gemeente

Een ander heikel punt binnen het CJG betreft de regierol. Er gaan straks allemaal partijen samenwerken, maar wie zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde richting op staan en er ook echt een meerwaarde is van een CJG? Deze taak is weggelegd voor de gemeente. GroenLinks vraagt zich echter of de gemeente dit ook kan. Er zijn maar heel weinig ambtenaren op jeugdgebied in huis om dit op te kunnen pakken. Wat ons betreft moet er echt werk gemaakt worden van de sturende rol, want op een zoveelste (dure) nieuwe instelling zitten we niet te wachten. De wethouder gaf aan dat hij nu eerst het plan uitwerkt voor het oprichten van een CJG, maar dat er daarna ook een plan komt voor de regie.