Op verzoek van GroenLinks werd het onderwerp “Wijziging verordening behandeling bezwaarschriften” niet afgedaan als hamerstuk. Wat was het geval? Naast enkele praktische en tekstuele aanpassingen wilde het college een fundamentele wijziging aanbrengen in de verordening waardoor de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de commissie dreigde te verminderen. GroenLinks stak daar een stokje voor.
Veenendaal heeft een prima verordening als het gaat ons de behandeling van bezwaarschriften van burgers. De commissie is onafhankelijk en een bezwaarmakende burger wordt zorgvuldig en serieus gehoord. Het college wilde – nu men toch bezig was aanpassing van de verordening – de benoeming van commissieleden verleggen van de gemeenteraad naar het college.
Waarom vroeg GroenLinks zich af. De burgemeester kon in de commissievergadering geen duidelijke reden aangeven. Waarom zou je het dan willen? Zou dat nl. het idee van schijnonafhankelijkheid (het idee bijv. van vriendjespolitiek) van de commissie niet in de hand werken? Iets waar nog al eens gedoe over is in de landelijke media. En dan nog, waarom zou je veranderen in een goed werkende verordening als er nooit problemen zijn geweest met deze taak bij de raad? Wat ons betreft wijzig je verordeningen alleen als er een reden voor is en die ontbrak hier volledig.
We dienden daarom een amendement in (samen met de SGP) om deze wijzigen eruit te halen. Opmerkelijk in het debat hierover was de (onafhankelijke?) positie van de burgemeester. We spraken over het vermijden van de schijn van verstrengeling van belangen bij het functioneren van een commissie en in dit debat trad de burgemeester op als technisch voorzitter van de raad, maar tegelijkertijd ook als de belanghebbende spreker namens het college. Typisch! Nadat we de burgemeester erop wezen dat dit toch ook niet erg neutraal was, liet hij zich schoorvoetend vervangen door de plaatsvervangend voorzitter...
Met een goede meerderheid haalde ons amendement het vervolgens.