Als je niet weet hoe de samenstelling van je klantenbestand eruit ziet, dan kun je ook niet de juiste maatregelen nemen om mensen daadwerkelijk goed naar werk te begeleiden. Wist wethouder Van Soest (ChristenUnie) vorig jaar niet WAAR het geld aan uitgegeven werd -overschrijding Participatiebudget-, dit jaar weet hij niet aan WIE het uitgegeven wordt.
Veenendaal heeft al jarenlang een structureel tekort op het Inkomensdeel (geld wat Gemeente van het Rijk krijgt om uitkeringen van te kunnen betalen) en het aantal bijstandgerechtigden ligt ook al jarenlang een stuk hoger als elders in Nederland en t.o.v. soortgelijke gemeenten als Veenendaal. Daarom werd aan onderzoeksbureau Berenschot, na het debacle van de overschrijding van het Participatiebudget in 2012, opdracht gegeven dit uit te zoeken. Bij het bestuur van onze gemeente was kennelijk nog nooit bedacht "hoe komt dit, laten wij dit uitzoeken".

Afgelopen dinsdag werd het rapport in de raadscommissie besproken. Rapport Berenschot maakt duidelijk dat wethouder Van Soest, directie en medewerkers een vertekend beeld hebben over de samenstelling van het klantenbestand bijstandsgerechtigden. Tijdens interviews voor het rapport gaven zij aan dat het hoge aantal bijstandsgerechtigden door de slechte arbeidsmarktsituatie in Veenendaal en de fabriekssluitingen in de jaren 80 komt..... MIS dus! Rapport Berenschot maakt duidelijk dat een groot aantal bijstandsuitkeringen verstrekt wordt aan twee groepen: voormalige vluchtelingen uit Afghanistan, Irak en Somalië, sommigen analfabeet en velen met een oorlogstrauma en aan alleenstaande ouders, omdat Veenendaal nogal terughoudend omgaat met het opleggen van een arbeidsplicht en tot slot werd het lotingsysteem voor huurwoningen genoemd als reden waarom Veenendaal een hoger aantal bijstandsuitkeringen verstrekt.

GroenLinks vindt dat jarenlang maar wat aangerommeld is, er kwam een zak geld (Participatiebudget) van het Rijk en dat werd uitgegeven, waaraan, aan wie en of dit effectief was, dat was volkomen onduidelijk. Geld uit het Participatiebudget is bedoeld om mensen aansluiting te laten krijgen bij de maatschappij of arbeidsmarkt, hier worden scholing, sollicitatietrainingen of taalcursussen van betaald, soms is maatwerk nodig om onze bijstandgerechtigden aansluiting te laten krijgen bij de maatschappij en arbeidsmarkt, maar dan moet je wel weten wie je klant is! En dit is niet bekend binnen het gemeentehuis.

Om de chaos nog completer te maken, blijkt dat het beleid van het college van b en w, onvoldoende of soms niet eens bekend is op de werkvloer. Een organisatorische puinhoop vindt GroenLinks.

Wij hebben de wethouder opgeroepen om zijn klant te kennen, want klantenbestanden veranderen en daar moet je ook als gemeentelijke organisatie op anticiperen. Veel verder dan u heeft gelijk kwam wethouder Van Soest niet. Het gaat er niet om dat wij gelijk krijgen, GroenLinks wil dat er daadwerkelijk actie ondernomen wordt. Daarom komt GroenLinks tijdens de komende raadsvergadering met een motie om de samenstelling van het klantenbestand van de bijstandsgerechtigden te monitoren. Dit inzicht is essentieel voor het op te stellen beleid, de uitvoering hiervan en een effectieve inzet van de beschikbare participatiemiddelen.