Ontbrekend draagvlak bij de bevolking speelde ook een cruciale rol in de discussie over het verlengen van de stedenband tussen Olomouc en Veenendaal. Voor iedereen was duidelijk dat niet voldoende aangetoond is of de stedenband aan de vooraf gestelde verwachtingen heeft voldaan. Maar omdat de doelen onvoldoende duidelijk geformuleerd waren, kon dit niet alleen aan het platform Olomouc-Veenendaal verweten worden.

Voor de VVD en Lokaal Veenendaal was het boek uit. Zij wilden de stekker uit de stedenband trekken. GroenLinks wilde eerst enkele duidelijke criteria opstellen voor internationale samenwerking en beleid en daaraan op korte termijn de huidige stedenband toetsen. Een raadsmeerderheid van PvdA, CU, CDA, SP en uiteindelijk ook SGP wilden echter de stedenband nog 8 jaar gunnen, waarbij na vier jaar de gemeentelijke bijdrage afgebouwd zou gaan worden.

Het feit dat er ieder jaar gemeentegeld in de stedenband wordt gepompt, terwijl dit linea recta naar de reserves van het platform vloeit, speelde geen rol in de discussie. Twee uur discussie en vier amendementen illustreerden de verdeeldheid van de raad ten aanzien van het al dan niet voortzetten van de stedenband.