Vorige week werd bekend dat er op het CLV vijf acteurs geplaatst zijn, die deden alsof zij leerlingen waren voor een realityprogramma van Vincent TV Producties voor RTL. Door oplettende leerlingen werd ontdekt dat de Facebook profielen van deze “leerlingen” nep zijn. 

Het was groot nieuws op alle landelijke mediakanalen en in de kranten. Toen we dit nieuws zagen tijdens de fractievergadering, waren we geschokt. We hebben schriftelijke vragen aan het college overwogen, alleen gaat het schoolbestuur over dit soort zaken. We roepen daarom het schoolbestuur op om gepaste acties te ondernemen. Alleen het stopzetten van de opnames is geen oplossing voor dit probleem. We zien dit ook aan de leerlingen die vrijdag op het schoolplein protesteerden tegen deze actie van RTL en de schoolleiding.

Wij vinden het onacceptabel dat er door dit televisieprogramma een situatie is gecreëerd die door leerlingen en docenten als sociaal onveilig en onprettig wordt ervaren. Ook wordt er aangegeven dat leerlingen dwang voelden om toestemming te geven om zich te laten filmen. Dit alles vinden wij ethisch onverantwoord. 

De schoolleiding had hier voor haar eigen leerlingen moeten staan, en niet aan de realityserie in deze vorm mee moeten werken. De reacties hierop kunnen voor de schoolleiding toch geen verrassing zijn? RTL betreurt het met name dat het hen niet is gelukt om de identiteit van de vijf ‘leerlingen’ geheim te houden. We hopen dat de schoolleiding hier toch iets meer lessen uit kan halen. 

Door dit te doen, en de docenten en leerlingen niet te informeren, is de schoolleiding van het CLV volgens ons een grens over gegaan. Een school zou ten alle tijde de veiligheid en privacy van de docenten en leerlingen voorop hebben moeten staan. Hiermee geeft het CLV een verkeerd signaal af naar haar leerlingen, docenten en de rest van Veenendaal.

Deze situatie kent alleen maar verliezers, het is slecht voor de reputatie van het CLV en van Veenendaal. We zijn benieuwd naar de stappen die gaan volgen naar aanleiding hiervan.