De kredietcrisis is ook in Veenendaal toegeslagen. De bodem van de schatkist komt in zicht en er liggen nog een paar grote projecten te wachten op uitvoering. Eén van die projecten is de verplaatsing van de Lantor-fabriek.

Het Veense college leek eerder dit jaar een enorm bedrag over te hebben voor de verplaatsing van Lantor. Nu blijkt echter dat er afgelopen halfjaar wat rekenfoutjes zijn gemaakt. Zo kunnen er veel minder woningen gebouwd worden op het terrein dan men aanvankelijk dacht en dat zal dus fiks minder inkomen opleveren. Kortom het eerder gedane bod blijkt onbetaalbaar! Dus stelde het college aan de raad een nieuw financieel kader voor. Maar ook dit nieuwe bod kent talloze haken en ogen en biedt geen enkele garantie dat we op afzienbare termijn verlost zouden zijn van Lantor.

De raad was hard in haar oordeel en sommeerde de wethouder de onderhandelingen te beëindigen. Alleen de PvdA hield de hand boven het hoofd van de eigen wethouder Cees Sanders.

Uiteraard staat GroenLinks voor een zorgvuldig financieel beleid, maar voor GroenLinks was een ander aspect van de zaak zeker zo belangrijk: de informatieplicht van het college. De wethouder weet namelijk al een half jaar dat volledige onteigening onbetaalbaar is geworden, maar hij heeft de raad aan het lijntje gehouden. Een half jaar lang zei hij dat het nog steeds een reëel scenario was. GroenLinks verwijt Cees Sanders dat hij de raad een worst heeft voorgehouden die al lang geknakt was en de raad het bos in heeft gestuurd. De slappe uitleg van de wethouder kwam erop neer dat hij niet precies wist wat de raad onder pro-actief informeren verstaat bij majeure projecten.

Omdat hij – zei het schoorvoetend – en soort van sorry zei, spitste het debat zich met name toe op ingewikkeld cijfer-gegoochel tussen PvdA enerzijds en de andere fracties aan de andere kant. De uitkomst van het heftige debat is dat het nieuwe stadsdeel Brouwerspoort voorlopig aanzienlijk minder omvangrijk wordt dan beoogd. En Lantor? Die blijft het Veense centrum nog wel wat jaartjes ontsieren.