Een rekenkamercommissierapport. Ditmaal is het jeugdbeleid binnen Veenendaal doorgelicht op doelmatigheid en doeltreffendheid. We hebben een tijd op dit rapport moeten wachten, want het onderzoek verliep volgens de rekenkamer niet geheel vlekkeloos. Dat is jammer, maar erger is dat wat ons betreft de kwaliteit van het rapport ook niet aan de (altijd hooggespannen) verwachtingen voldeed.

Het college krijgt van de rekenkamercommissie op uiteenlopende zaken stevige kritiek, maar het rapport is niet op elk onderwerp even scherp geformuleerd en onderbouwd. De behandeling in de raad was daarom voor een deel gericht op de vraag of het college nu gelijk had of de rekenkamercommissie. Jammer, want het gaat uiteindelijk om het optimaliseren van het jeugdbeleid voor de jongeren in Veenendaal (die overigens ruim 30% uitmaken van onze samenleving; belangrijk genoeg dus!).

GroenLinks pleitte in de raad voor betere informatievoorziening aan de raad (meer overzicht in het jeugdbeleid verschaffen, vermindering van losse (flodder) informatie). Ook moet de gemeente meer aandacht besteden aan de regie tussen alle betrokken partijen in het jeugdbeleid en opdrachten aan organisaties vooraf afstemmen met wat jongeren echt nodig hebben en willen.