Het college van b&w wilde van de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling weten hoe zij nu met de economische crisis aankijkt tegen herontwikkelen van het Stationskwartier. Dit behelst o.a. sloop van de Veenendaalhal en Kunstplaats. De hele herontwikkeling zal ook nog eens een groot financieel tekort geven.
Het voorstel van b&w is om een greep uit de algemene reservepot te doen om toch maar van start te kunnen gaan. Ons antwoord hierop is:
natuurlijk ziet GroenLinks graag een mooie wijk in dit gebied, maar zeker niet tegen elke prijs!

In 2007 werden door de gemeenteraad de stedenbouwkundige kaders voor het Stationskwartier vastgesteld. Er werden toen drie varianten aan ons voorgelegd, waarvan er maar één op basis van milieuzones en financiën haalbaar zou zijn. Dat was dus niet moeilijk kiezen. Het werd een variant met zowel wonen als werken. Door b en w wordt nu voorgesteld om de Kunstplaats op te doeken zonder dat er een alternatieve plek voor handen is.

GroenLinks vindt dat de Kunstplaats een belangrijke functie heeft en dat betaalbare ateliers in Veenendaal hard nodig zijn. Marktconforme prijzen, zoals  b&w wil, betekent dat je de ateliers ordinair wegsaneert. Hier is GroenLinks geen voorstander van!

Het college stelt voor om in het Stationskwartier gefaseerd van start te gaan met de ontwikkeling van haalbare deelgebieden. Wat zijn volgens ons haalbare deelgebieden?

Het voormalige terrein van Van Schoonhoven is er één. Dit terrein is gedeeltelijk al ontwikkeld en de geplande bouw van zorgwoningen vinden wij haalbaar en ook wenselijk. Wat ons betreft worden aan dit deelgebied voor die ontwikkeling ruimtelijke - en programmatische kaders meegegeven.

Het oude CSV-gebouw dan. Het voorstel begin dit jaar voortgekomen uit de jongerenhuisvestingprijsvraag spreekt ons aan. Door het behoud van enkele vleugels van het pand, blijft die typische Veenendaalse herkenbaarheid deels in stand. Iets waar GroenLinks zich al tijden voor inzet: geen sloop van typisch Veenendaalse gebouwen. Het plan om dit gebouw te bestemmen voor jongerenhuisvesting  kan dan ook op onze steun rekenen.

Het gebied tussen de Brandweerkazerne en de Rozenbottel wil het college gaan ontwikkelen als “positieve spin off”. GL is hierover minder positief. Was dit vanwege de milieuhinderzone niet het lastigste gebied om te herontwikkelen?  Er is immers nog veel milieuhinder in dit gebied dat grenst aan het Ambacht. GL vindt het een utopie om te denken dat je de milieuhinderzone kunt verkleinen zonder daar als gemeente actief op te sturen. Bij eerdere behandeling van bestemmingsplan het Ambacht dienden wij –vergeefs- een amendement  in waarbij wij voorstelden dat de milieucategorie door de gemeente wordt verlaagd, zodra een nu aanwezig overlast gevend bedrijf vertrekt.

Verder stelt het college voor om op korte termijn de Veenendaalhal, het Kiroterrein en een deel van het gebouw de Rozenbottel te slopen. De gebruikersovereenkomst voor de Veenendaalhal is door haar alvast per 1 januari 2012 opgezegd. En dat terwijl er nog geen alternatieve hal is. Zeg maar dag tegen het verenigingsleven in 2012! GroenLinks wil niet dat er in een te vroeg stadium gesloopt wordt, terwijl het terrein daarna nog jaren braak ligt. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg,  kijk maar eens naar Repos Ailleurs op de hoek van de Kerkewijk. Al jaren braakliggend! Wij hebben tijdens de raadscommissievergadering de oproep gedaan niet te slopen voordat duidelijk is of er nu ook op korte termijn gebouwd wordt en er een alternatief voor de Veenendaalhal is!