In het nieuwe gemeentelijk mileubeleidsplan stelt het college een samenleving na te streven die in balans is en naar duurzaamheid streeft. En dit kan alleen "als er integraal naar de milieuthema’s wordt gekeken met medeneming van ruimtelijke en economische ontwikkelingen".
Allemaal heel mooie woorden, en gezien de economische huidige situatie mag dit zelfs wel ambitieus genoemd worden om ’t ook daadwerkelijk te realiseren. Het blijft natuurlijk een raam – en streefplan: een kader.
Een belangrijk punt voor GroenLinks i het beeidigen van de chemische onkruidbestrijding. Al eerder heeft GroenLinks hier vragen over gesteld. De gemeente stelt zelf in haar paragraaf over water “…ontmoediging gebruik chemische bestrijdingsmiddelen….” . Groen Links wil een verbod op chemische middelen zeer zeker op de verharde grond en dus geen zogeheten glyfosaatgebruik meer door de gemeente en liefst ook niet door bewoners van Veenendaal. GroenLinks komt derhalve met een amendement om gebruik van dit gif te beeindigen. Het gaat uiteindelijk om ons aller gezondheid.