'De Utrechtse coalitie investeert 20 miljoen in natuur en repareert meer dan de helft van het tekort op beheer'.

GroenLinks Provincie Utrecht vindt het natuurbeleid van het kabinet sociaal contraproductief, ecologisch schadelijk en economisch dom. Zij steunt evenals CDA, VVD, D66, PvdA, SP, PvdD, SGP en 50Plus een motie van de ChristenUnie waarin de Provinciale Staten van Utrecht hun grote zorg uitspreken over het natuurbeleid van de regering waarbij er te weinig middelen ter beschikking worden gesteld.

Toch accepteert de Statenfractie GroenLinks het natuurakkoord met het kabinet. Statenlid Florian Bekkers (Ruimtelijke ordening en natuur): ‘Wij willen aan de slag en niet langer aan het lijntje gehouden worden door het kabinet. De coalitie in Utrecht, waar GroenLinks samen met CDA, D66 en de VVD deel van uitmaakt, investeert zelf 20 miljoen in natuur en repareert groot deel van het tekort op beheer. De bijdrage van het Rijk –hoe klein ook- hebben we evengoed hard nodig om onze ambities waar te maken.”

Reparatie

Twintig miljoen provinciale euro’s voor natuur in deze collegeperiode betekent dat Utrecht meer dan 2 keer zoveel extra Ecologische Hoofdstructuur zal realiseren dan het kabinet voor ogen heeft. Utrecht realiseert daarmee het “Akkoord van Utrecht” dat met natuur-, milieu- en landbouworganisaties gesloten is. Daarnaast gaat de coalitie er met drie ecoducten en met verkeersmaatregelen voor zorgen dat reeën en edelherten over de hele Utrechtse Heuvelrug de provinciale wegen over kunnen steken.

Met nog eens tenminste 5 miljoen extra per jaar repareert de provincie bovendien een groot deel van het gat dat het Rijk laat vallen in natuurbeheer. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld schaapskuddes op de heidevelden op de Utrechtse heuvelrug te behouden, waardoor bedreigde soorten als grasklokjes, kommavlinder en tapuit kunnen overleven. Ook bijzondere buitenplaatsen als Beerschoten, Broekhuizen, Vollenhove blijven op niveau. Verder blijven vochtige hooilanden, rietlanden, kruidenrijke akkers en hakhout bewaard, zodat deze bolwerken van biodiversiteit met orchideeën en dagvlinders behouden blijven. De toegankelijkheid voor recreanten blijft behouden in bijvoorbeeld Birkhoven, Amerongse Bos, Kaapse Bossen, Amelisweerd en de Vuursche. Hiervoor is handhaving vereist van het toezicht op loslopende honden, mountainbikers op wandelpaden en terugdringen van drugshandel.

De motie die GroenLinks samen met coalitiepartijen VVD, CDA en D66 ondersteunt, omarmt de conclusies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en is daarmee een terechtwijzing aan het adres van het kabinet. Het PBL stelt dat door de bezuinigingen van het kabinet een versnelde verslechtering dreigt van de natuurkwaliteit en de leefomstandigheden voor planten- en diersoorten en dat Nederland de internationale verplichtingen verzaakt die afgesproken zijn in ondermeer de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Bekkers: ‘Dat het kabinet de wetenschappelijke kennis die het PBL aanlevert simpelweg ontkent, is wat ons betreft een typisch staaltje “fact free politics”’. Dat Bleker bovendien achter de schermen ook nog dreigt de resterende rijksbudgetten voor natuur te schrappen via een noodwet indien het natuurakkoord niet wordt aangenomen, is volgens de GroenLinks fractie in strijd met de democratische spelregels. Een van de leden van de GroenLinks fractie, de heer Fastl, heeft vanwege principiële bezwaren tegen het akkoord, tegengestemd.

‘Het kabinet mag de acceptatie van het natuurakkoord in Utrecht zeker niet opvatten als steun voor het kabinetsbeleid. Het kabinet krijgt een brevet van onvermogen opgespeld, we nemen het weinige aan dat het kabinet te bieden heeft en steken zelf de handen uit de mouwen, want Utrecht vindt natuur wèl belangrijk”, benadrukt Statenlid Bekkers namens GroenLinks Provincie Utrecht.