Het preventie en handhavingsplan voor de komende periode is met name gericht op het voorkomen van alcoholmisbruik door jongeren. Het alcoholgebruik van jongeren mag dan in Veenendaal dan wel lager liggen als het landelijke gemiddelde, als gemeente ben je verplicht dit plan op te stellen. Tijdens de afgelopen raadscommissievergadering werd het preventie en handhavingsplan alcohol besproken.

GroenLinks constateerde twee gemiste kansen:

In de eerste plaats is de jongerenraad niet om advies gevraagd, dit is de klankbordgroep en GroenLinks vindt het belangrijk dat de jongerenraad juist over dit onderwerp advies uitbrengt, het betreft toch de doelgroep jongeren!  Burgemeester Kolff neemt het advies van GroenLinks over, om in de toekomst de jongerenraad expliciet over onderwerpen die jongeren aangaan te consulteren!

De tweede gemiste kans is het inzetten van een preventieopbouwwerker bij de pilot die van start gaat  in Veenendaal West, door primair de focus te leggen
op alcoholgebruik. GroenLinks wil dat overmatig gebruik breder getrokken wordt. De preventieopbouwwerker moet niet alleen de focus leggen op overmatig gebruik van alcohol, maar ook op overmatig gebruik van  drugs, gokken en gamen. Wil je echt kans maken om iets te bereiken, dan moet je de oogkleppen afdoen en verder kijken dan je neus lang is!