Tot het sociaal domein behoort alles wat te maken heeft met zorg en ondersteuning van inwoners met een hulpvraag. Daarbij gaat het om jongeren, ouderen en mensen met een beperking (fysiek of psychisch). Maar ook om mensen die moeilijk aan werk kunnen komen of die werkloos zijn geworden.

De afgelopen jaren hebben er behoorlijke bezuinigingen plaatsgevonden op het sociaal domein. De Gemeente Veenendaal is terughoudend omgegaan met het besteden van geld. Geld wat de gemeente juist krijgt voor zorg en ondersteuning van het rijk. Voor de periode 2016-2019 zit er een bedrag van maar liefst 5,3 miljoen euro in de bestemmmingsreserve Sociaal Domein. Reden voor de gemeenteraad om in juni dit jaar unaniem te besluiten een deel van dit bedrag op een goede manier te gebruiken. Voor zorgvragers, het bevorderen van hun zelfredzaamheid en betrokkenheid bij gezin/familie en samenleving. Juist omdat er uit de samenleving steeds meer signalen komen dat het wat zorg en ondersteuning op een flink aantal punten beter kan en beter moet.

Deze maand werd door de raadscommissie het voorstel van het college van B&W besproken om 1,5 miljoen euro uit deze reserve te gebruiken om verbeterpunten uit te voeren. Het voorstel werd - met uitzondering van CDA en D66 - door alle fracties kritisch ontvangen. CDA en D66 zijn de partijen die beiden een wethouder sociaal domein in dit college hebben afgevaardigd....

Wat was het geval ?

Voor GroenLinks zijn  de projecten (uit de flinke lijst van voorstellen) waar wél geld aan besteed moet worden:  aanpak verwarde personen, en de noozaak om de GGZ-keten te versterken. Juist, omdat het aantal inwoners wat verward gedrag vertoont in Veenendaal stijgt. Dit moet wat ons betreft versneld worden opgepakt. Als verbeterpunten konden wij instemmen met de campagne kindermishandeling en huiselijk geweld, schuldenproblematiek jongeren en het doorbreken van het armoede-taboe.

Waar wij het niet mee eens zijn (evenals een meerderheid van de raadscommissie) zijn de duurdere projecten die vooral op de interne bedrijfsvoering gericht zijn. GroenLinks vindt dat hiervoor structureel geld beschikbaar gesteld moet worden en dat hiervoor géén greep gedaan mag worden uit de bestemmingsreserve sociaal domein.

Verder misten wij punten als eenzaamheid - nog niet zo lang geleden een speerpunt in het lokale gezondheidsbeleid - en het op peil houden van belangenbehartiging van mantelzorgers en vrijwilligers. Voor Maveens is het bijvoorbeeld nog maar de vraag of deze belangenorganisatie nog lang bestaat, omdat de subsidie in 2017 dreigt te stoppen.