Dinsdag 4 maart houdt GroenLinks samen met de jongeren van Dwars de ‘duurzame duimen’ actie in het centrum van Veenendaal.
Winkels kunnen vaak met kleine aanpassingen een stuk duurzamer, socialer en bewuster worden ingericht. Het gaat om aanpassingen die niet veel tijd of moeite kosten, maar wel een belangrijke verandering teweeg kunnen brengen.

Met deze actie gaat GroenLinks kijken naar zes factoren die de duurzaamheid van winkels bevorderen. De Groenlinksers gaan in gesprek met de winkelier hierover. Wanneer een winkel voor drie of meer criteria een ‘+’ scoort, krijgt de winkel een ‘duurzame duim’. Dit is een keurmerk in de vorm van een sticker waarmee DWARS en GroenLinks laten zien dat zij achter de duurzaamheid van een winkel staan. 

Als eerste wordt bekeken of de winkel beschikt over fair trade producten. Het tweede criterium is of een winkel streekproducten aanbiedt. Als derde kijkt GroenLinks of winkels hun deuren dicht houden of beschikken over een luchtgordijn. Ten vierde willen zij graag dat een winkel geschikt is voor mensen in een rolstoel. De laatste twee duurzame factoren waar GroenLinks naar gaan kijken is of de winkel beschikt over dubbel glas en printpapier gebruikt met het FSC keurmerk.