Het in december 2008 door professor Heertje, namens de Vereniging Veenendaal Groen, ingediende burgerinitiatief werd – na het (on)nodige oponthoud - eindelijk besproken in de commissie Stad.

De Vereniging Veenendaal Groen wil met dit burgerinitiatief bereiken dat er geen woningbouw komt op een stuk terrein, eigendom van de gemeente en dat op dit moment door tuincentrum Van Ginkel als opslag wordt gebruikt. Dit deel kan volgens de initiatiefnemers de huidige bestemming groen behouden en worden voorzien van enkele recreatieve elementen (zoals: jeu des boulebaan, bewegingstoestellen, speelhuisjes en klimrekjes).

Tijdens de behandeling van het beeldkwaliteitplan vorig jaar september (met daarin een doorkijk naar hoe de bebouwing er in het plangebied uit gaat zien), heeft GroenLinks gepleit voor het niet of anders situeren van één van de geplande bouwblokken (het zuidelijke blok 3) op dit terrein, zodat de bestaande groene zone deels gehandhaafd blijft! Daarbij verwezen we naar het door de gemeenteraad eerder aangenomen Groenstructuurplan, waarin staat dat bij vertrek van Van Ginkel aansluiting van dit terrein bij  het park wenselijk is.

Die aansluiting misten wij bij het beeldkwaliteitplan. Volgens nagenoeg alle andere partijen in de raad waren er bij de komende RO-procedure nog voldoende mogelijkheden voor omwonenden om hun wensen kenbaar te maken en veegden ons amendement in september van tafel.  Met het nu ingediende burgerinitiatief worden de wensen van de omwonenden wel heel duidelijk gemaakt.  Groen houden wat al groen bestemd is en geen bebouwing.

Een aantal elementen uit het voorstel sprak ons zeker aan, hierbij denk ik aan de bewegingstoestellen, waarvoor wij al eerder een poging hebben gedaan om deze te plaatsen, zodat op een laagdrempelige manier jong en oud gestimuleerd worden te bewegen. Het voorstel zelf mag wat GroenLinks betreft wel wat breder worden getrokken, in de commissie Stad adviseerden wij dan ook het bestaande Dragonderpark ook in de plannen te betrekken.