Eerder dit jaar heeft de raad een miljoen gereserveerd om te kunnen besteden in de speerpuntwijken (wijken waarin bepaalde hardnekkige problemen spelen) en aan de integrale veiligheid in Veenendaal. Deze onderwerpen gaan de raad zo aan het hart dat we nu willen dat er heldere plannen op tafel komen voor deze problemen.

Cameratoezicht

In eerste instantie had GroenLinks grote problemen met het voorgestelde plan van het college. Er werd namelijk gesproken over cameratoezicht! Daar waar de raad constructieve plannen vroeg in ruil voor 1 miljoen, werd nu o.a. gesproken over een graai in de pot voor, in onze ogen, nutteloze camera’s (n.b. onderzoek wijst écht uit dat camera’s niks toevoegen aan de veiligheid op straat). Wij gaven ons ongenoegen hierover al aan bij de Programmabegroting. Gelukkig begreep iedereen dat het toch niet zo kan zijn dat als we de wijken willen helpen met een miljoen, we geen camera’s moeten subsidiëren. Er zou n.b. amper geld overblijven voor echt nuttige zaken in de wijken!
Gelukkig werd het voorstel voor cameratoezicht eruit gehaald.

Geld voor mensen in de wijk

Er kwam een nieuw voorstel. Nog steeds weinig concreet. Bij de commissiebehandeling bleek dit ook wel: partijen konden niet uit de voeten met het plan. GroenLinks vroeg om structurele aandacht voor het aanzien van wijken. Je kunt wel investeren in samenbindende factoren, maar als de wijk er verpauperd uitziet, dan komen mensen er toch liever niet.
Verder klonk het allemaal wel aardig wat er werd voorgesteld, maar wat zouden feestjes in de wijk voor € 100.000 en dure opleidingen voor professionals echt opleveren voor de wijken en de veiligheid? GroenLinks houdt best van een feestje, maar we zien liever structurele gevolgen van inspanningen die verricht worden in de wijken. Daarnaast zien wij graag dat het geld wat besteed wordt in de wijken ook daadwerkelijk besteed wordt aan de burgers in die wijken. Professionals zijn soms nodig, maar ontzettend duur. Wijkbewoners weten veelal vaak zelf waar de pijnpunten liggen in de wijk. Betrek ze daarom vooraf bij het opstellen van plannen.

Derde poging

Het college deed een derde poging naar aanleiding van alle kritiek bij de commissiebehandeling. Het plan werd wat verder geconcretiseerd, maar gaf hierbij ook aan dat bijvoorbeeld wijkbrede, samenbindende activiteiten zich moeilijk laten meten in zeer heldere meetbare criteria. Daar waar wij normaal gesproken erg veel waarde hechten aan helder en meetbaar gefomuleerde doelstellingen, konden wij ons er dit keer wel iets bij voorstellen dat niet alles één op één meetbaar is bij deze onderwerpen. Toch had het college wel haar best gedaan het plan meer te concretiseren. Oók kregen onze inhoudelijke punten de nodige aandacht: minder vage feestjes, meer aandacht voor het betrekken van de inwoners bij de plannen. Wij konden ons na de derde versie, die in de raad werd besproken 13 december, dan ook wel vinden in de plannen. Wat de raad betreft mag het miljoen nu dan ook echt besteed gaan worden in de wijken.