Glas en papier worden apart ingezameld. Dit loopt helaas niet goed. Veenendaal blijft sterk achter bij de hoeveelheden die in andere gemeenten worden opgehaald. Bij papier zit het verschil vooral in het feit dat Veenendaal niet huis aan huis ophaalt, iets dat in veel andere gemeenten inmiddels standaard is.

GroenLinks dringt er al enige tijd bij de wethouder op aan een systeem in te voeren waarbij we meer oud papier inzamelen. Dat is beter voor het milieu, maar daarnaast kost het de inwoners gewoon extra geld als er minder gescheiden wordt opgehaald. Papier in de grijze restcontainer gaat immers in de verbrandingsovens van de AVU en daar betalen we allemaal in de vorm van de afvalstoffenheffing aan mee.

In de week voor de commissievergadering heeft wethouder Pilon overeenstemming bereikt met de in Veenendaal papier inzamelende verenigingen. Ook in Veenendaal gaat gestart worden met huis aan huis inzameling; te beginnen met een pilot in 2009. Voor het inzamelen van glas kondigde de wethouder ook aan begin 2009 met een plan te komen om ook daarmee meer gescheiden in te zamelen.

Wethouder milieu krijgt voordeel van de twijfel

Redenen voor de fractie van GroenLinks de wethouder nog een kans te geven. Over een jaar maken wij de balans op of dit college van b&w de afgelopen vier jaar echt iets heeft gedaan aan verbetering van de gescheiden inzameling van afval.