Verplichte tegenprestatie kost meer werk en geld dan het oplevert

Sinds 2015 geldt voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, dat zij een verplichte tegenprestatie moeten leveren. De gemeenteraad van Veenendaal heeft in 2015 besloten op welke manier dit ingevuld moet worden: 4 uur per week en als het aan sommige fracties had gelegen nog wel meerdere uren per week verplicht gratis te werk gesteld worden, omdat je een bijstandsuitkering ontvangt. GroenLinks stemde tegen omdat wij liever geld geven om mensen AAN het werk te krijgen, in plaats van geld uitgeven aan beleid dat mensen NIET aan het werk helpt.   

Waarom ziet GroenLinks niets in de verplichte tegenprestatie ? Wij vinden dat bijstandsgerechtigden er meer aan hebben als zij door gemeenten naar betaaald werk begeleid worden, maar daar is de tegenprestatie niet voor bedoeld. Een vrachtwagenchauffeur die op dit moment niet in het bezit is van een 'code95 certifcaat' heeft meer baat hulp om dit certificaat te behalen, dan dat hij gedwongen koffie schenkt in een bejaardenhuis. 

In 2016 werd er een tussenevaluatie van een jaar tegenprestatie behandeld, waaruit duidelijk werd dat slechts 35% van de inwoners die een bijstandsuitkering ontvangt en die beoordeeld zijn door de gemeente een tegenprestatie verricht. De uitvoeringskosten zijn enorm en de effectiviteit laag. Nou dat zet dus geen zoden aan de dijk.

GroenLinks vindt dat energie en geld beter besteed moet worden.